Η ομολογία-σοκ των στελεχών των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών για τους ανύπαρκτους φορολογικούς ελέγχους ακόμη και στις υποθέσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εξέπληξε δικαστές και παράγοντες της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η δημόσια παραδοχή των μαρτύρων που υπηρετούν ή υπηρέτησαν σε νευραλγικές θέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών πως μπορεί και να μην έλεγχαν ποτέ τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όχι μόνο κλονίζει την κατηγορία που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών αλλά αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως το κυνήγι της φοροδιαφυγής αποτελούσε για χρόνια μόνο προεκλογικό σύνθημα!!!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να δικάζεται κατηγορούμενος ότι διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ απειλώντας ζημία 1,9 εκ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο δύο ολόκληρα χρόνια δεν …πρόλαβαν οι φορολοελεγκτικοί μηχανισμοί να ολοκληρώσουν ούτε τους ελέγχους για τους συγγενείς του πρώην υπουργού.

«Σήμερα ή αύριο θα τους κοινοποιήσουμε τα πρόστιμα», ισχυρίστηκε ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου Δημ. Μασσίνας αφήνοντας…άφωνο τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου για την απίστευτη αυτή σύμπτωση!!!

Λίγο νωρίτερα βέβαια είχε παραδεχτεί πως ήταν αμφίβολο αν και πότε θα τους έλεγχαν! «Αν δεν υπήρχε αυτή η λίστα θα ελέγχονταν αυτά τα πρόσωπα;», ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικ. Πάσσος προσπαθώντας και ο ίδιος να κατανοήσει την τόσο μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξαν οι αρμόδιοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν ούτε στο πρόστιμο που θα πρέπει να καταλογίσουν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φανταστείτε να περιμέναμε και τον έλεγχο των 2.062 ατόμων της λίστας Λαγκάρντ. Με το χέρι ψάχνετε; Όχι με υπολογιστή; Κι ας βοούσαν βέβαια τα ΜΜΕ κι ας παραπεμπόταν ο πρώην υπουργός στο Ειδικό Δικαστήριο. «Αν υπήρχαν άλλα ερεθίσματα, ενδεχομένως και να τους ελέγχαμε», είπε το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η …οκνηρία που επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο φορολογικό έλεγχο των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου δείχνει τι έγινε ή για την ακρίβεια δεν έγινε (!) στις άλλες περιπτώσεις στις οποίες άλλωστε δεν έπεφταν και οι προβολείς της δημοσιότητας.

«Ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, ψάχναμε σε βάθος 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό», είπε ο κ. Μασσίνας αναζητώντας άλλοθι για τη μη ολοκλήρωση του καταλογισμού προστίμων στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου. Ακόμη κι έτσι πάντως, το θέμα είναι πως οι φόροι που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να καταβληθούν ξεπερνούν από τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Ο κ. Μασσίνας υπολόγισε ότι για τον Ανδεα Ροσσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου φτάνει τα 2.132.870 ευρώ ενώ για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντινου φτάνει τα 5.782.935 ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέμεινε σε όλη την 6ωρη διαδικασία και το ίδιο θα κάνει και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις, άκουγε αμίλητος τις καταθέσεις των μαρτύρων ενώ με δυσκολία έκρυβε την ταραχή και τη φόρτισή του στο εδώλιο του κατηγορουμένων.

Όλα δείχνουν πάντως πως δεν θα επιλέξει μία «επιθετική» υπερασπιστική γραμμή να στρέψει δηλ. τα βέλη του σε βάρος των διαδόχων του στο Υπουργείο Οικονομικών για την ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων αλλά θα επιμείνει ότι ο ίδιος έκανε το καθήκον του και στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Την ίδια στάση όμως δεν θα κρατήσει και για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη στον οποίο, όπως είπε και η γραμματέας του είχε δώσει τα πλήρη στοιχεία των καταθετών στην τράπεζα HSBC. O κ. Παπακωνσταντίνου παρά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται όντας κατηγορούμενος για μία λίστα που ουδείς έλεγξε και στη συνέχεια, φαίνεται πως θα κρατήσει το στόμα του κλειστό, στρέφοντας μόνο τα βέλη του στον κ. Διώτη.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης