Δίκτυο κατά της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011, 06:59
Δίκτυο κατά της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα
Είναι επιτέλους γεγονός το πρώτο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη χώρα, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθώς και του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το Δίκτυο ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου, καταγράφοντας συστηματικά πράξεις βίας υποκινούμενες από ρατσιστικά κίνητρα και φιλοδοξεί τα στοιχεία αυτά να οδηγήσουν στο να προκύψουν σαφείς και ολοκληρωμένες κατά το δυνατόν ενδείξεις για τις ποσοτικές και ποιοτικές τάσεις της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.

Η δημιουργία του δικτύου φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που αφήνει η απουσία κάποιου επίσημου και αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας, και να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ των φορέων εκείνων που καταγράφουν τα περιστατικά με δική τους πρωτοβουλία.

Το Δίκτυο θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. Στις αρχές του 2012 θα ανακοινώσει τα πρώτα συμπεράσματα για τις τάσεις της ρατσιστικής βίας, με σκοπό την αποτύπωση του φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις και τη διατύπωση προτάσεων τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Σε αυτό θα μετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς όπως το Αίτημα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ», η ΜETAδραση, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και η PRAKSIS.

Το Δίκτυο είναι ανοιχτό σε όλες τις οργανώσεις και φορείς που, παρέχοντας νομικές, ιατρικές, κοινωνικές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας. Καλούνται όλες οι οργανώσεις που θέλουν να γίνουν μέλη του Δικτύου να επικοινωνήσουν με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ή με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011, 06:59