Δηλητηρίασαν με φόλα δύο γύπες στην Ιεράπετρα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015, 13:35
Δηλητηρίασαν με φόλα δύο γύπες στην Ιεράπετρα
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Νομό Λασιθίου Κρήτης μετά τα δύο απανωτά κρούσματα δηλητηρίασης άγριων πτηνών στην Ιεράπετρα.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης, κάτοικοι εντόπισαν σε άθλια κατάσταση δύο γύπες, οι οποίοι είχαν εμφανή σημάδια δηλητηρίασης. Με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και πυροσβεστών, τα δύο άγρια πτηνά σώθηκαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.Όπως διαπιστώθηκε, είχαν καταναλώσει φόλα.

Η ανακοίνωση του ΕΚΠΑΖ:

«Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας, μια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρέθηκαν δυο δηλητηριασμένοι γύπες στην ίδια περιοχή. Φοβόμαστε ότι κάποιοι ασυνείδητοι έχουν πετάξει φόλες και οι γύπες είτε έφαγαν το ίδιο το δηλητηριασμένο δόλωμα, είτε έφαγαν κάποιο δηλητηριασμένο ζώο (π.χ. σκύλο) και έπαθαν δευτερογενή δηλητηρίαση. Και φυσικά υπάρχει φόβος να βρεθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή και άλλοι γύπες αλλά και σκύλοι και γάτες δηλητηριασμένοι. Το θέμα της ανεξέλεγκτης χρήσης των φυτοφαρμάκων (τα οποία είναι εξαιρετικά ισχυρά και μπορούν να σκοτώσουν εύκολα ανθρώπους και ζώα) πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από την πολιτεία.

»Για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε:

  • την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ιεράπετρας, με την οποία υπάρχει εξαιρετική συνεργασία,
  • τον θηροφύλακα κ. Γιάννη Στρουμπάκη για τη βοήθειά του και την καλή του διάθεση,
  • όλους τους συνανθρώπους μας που όταν βλέπουν ένα άγριο ζώο σε ανάγκη δεν αδιαφορούν αλλά ενημερώνουν τις Αρχές,
  • τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ιεράπετρας για το ενδιαφέρον του και τη διάθεση να βοηθήσει και τέλος
  • όλη την ομάδα εθελοντών του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη που υπερβαίνει συνεχώς τον εαυτό της χωρίς να λογαριάζει κόπο, χρόνο και όχι μόνο…».
--------------------
Το ΕΚΠΑΖ είναι ο παλαιότερος και ο μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος. Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015, 13:48