Ρεπορτάζ: Έλενα Καραθάνου

Έρημη πόλη θυμίζει ο Πύργος Ηλείας ένα 24ωρο έπειτα από την εισαγγελική παρέμβαση για εκείνους τους πολίτες που, ενώ οφείλουν να βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, κυκλοφορούν στους δρόμους και εκθέτουν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τον δήμαρχο του Πύργου και καρδιολόγο, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ο οποίος αναγκάστηκε να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση, λέγοντας ότι «πολίτες που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό κυκλοφορούν έξω ελεύθερα και πηγαίνουν στα καφενεία», επενέβησαν οι εισαγγελικές αρχές και διετάχθη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τους ανεύθυνους πολίτες.

Ο Πύργος είναι μία από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα έπειτα από ταξίδι που πραγματοποίησαν κάποιοι κάτοικοι στους Αγίους Τόπους στα τέλη Φεβρουαρίου, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι από το ταξίδι αυτό ένας 67χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο.

Τότε, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν όλα τα σχολεία του νομού για προληπτικούς λόγους, ενώ ακολούθησε, στο βαθμό που ήταν εφικτό, ιχνηλάτηση των επαφών που ήρθαν σε επικοινωνία με τους ταξιδιώτες στο Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ημέρα μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, τα μαγαζιά είναι άδεια, καθώς κυκλοφορούν ελάχιστοι κάτοικοι. Εν τω μεταξύ, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνευ λόγου. Ακόμα ακυρώθηκαν κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε η λαϊκή αγορά για προληπτικούς λόγους. Οι περισσότεροι κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για τα άκρως απαραίτητα.

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μιλώντας στο zougla.gr υποστηρίζει ότι «υπάρχουν καταγγελίες για κατοίκους οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται στο σπίτι τους για προληπτικούς λόγους και εκείνοι πηγαίνουν στα καφενεία. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι ανεύθυνοι. Έπρεπε να γνωστοποιηθεί το θέμα για να καταλάβουμε όλοι μας πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Ωστόσο ούτε η πολιτεία διαθέτει κάποιο μηχανισμό για να ελέγξει αυτούς τους ανθρώπους…» καταγγέλλει ο ίδιος και υποστηρίζει ότι σήμερα ο Πύργος είναι μία έρημη πόλη. «Μειώθηκαν αισθητά οι μετακινήσεις. Ο κόσμος βγαίνει έξω μόνο για τα βασικά ψώνια. Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαστούνη…» λέει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr

 

Τα μέτρα που έλαβε ο δήμος για τον κορωνοϊό

Χθες Δευτέρα, ο δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος, λόγω του κατεπείγοντος καθώς ξεκίνησε η διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων από τις εισαγγελικές αρχές, ήταν από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στον εισαγγελέα προκειμένου να δώσει κατάθεση. «Θα πρέπει να συμμορφωθούμε όλοι απέναντι στο πρόβλημα υγείας. Εγώ αναφέρθηκα σε καταγγελίες όπως γνωρίζω… Το θέμα είναι να κάνει κάτι και η πολιτεία για να περιορίσει αυτούς τους ανθρώπους που οφείλουν να παραμένουν στα σπίτια τους…».

Ο Πύργος και ο Νομός Ηλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για 6η ημέρα λόγω του κορωνοϊού.

Ο ίδιος σε ερώτησή μας για τα μέτρα που έλαβε ο δήμος ανέφερε ότι ως δήμος κινήθηκαν γρήγορα από νωρίς. «Μοιράσαμε αντισηπτικά εξαρχής στα σχολεία, ενώ στη συνέχεια έγινε απολύμανση σε διάφορους χώρους. Μοιράζουμε φυλλάδια στους πολίτες προκειμένου να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης και τι πρέπει να κάνουν για να προσέχουν την υγεία τους. Ακυρώσαμε κοινωνικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες προκειμένου να αποφύγουμε τις συναθροίσεις, ακυρώθηκε η λαϊκή αγορά, ενώ συνεχίζουμε να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών….» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης