Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι διήμερες εκδηλώσεις για την 193η επέτειο από το προσκύνημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Χρυσοβίτσι και ανακήρυξης της πρώτης πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης της Επανάστασης στην Αρκαδία.

Από το πρωί της Κυριακής σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες του Χρυσοβιτσίου. Ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί του συλλειτούργησαν τρεις Μητροπολίτες. Ο Μητροπολίτης Διαυλείας Γαβριήλ, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας και ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος.

Ακολούθως, όλοι κατευθύνθηκαν στην προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία Χρυσοβιτσίου. Εκεί τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας (εκ μέρους των απογόνων αγωνιστών του ’21).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν κατάφερε να δώσει το παρών, λόγω έκτακτης υποχρέωσης στο εξωτερικό, ο Αρκάς Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έστειλε γραπτό μήνυμα, το οποίο διαβάστηκε.

Στις εκδηλώσεις ήταν ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), Αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος (από τα Όχθια Γορτυνίας).

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι συλλόγων από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών όπλων Πάτρας Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος και ο μεγαλύτερος σε ηλικία απόγονος του Χρυσοβιτσιώτη Παπα-Δημήτρη Σταυρόπουλου κ. Φώτιος Παπαδόπουλος.

Συγκινητική ήταν η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο ου Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών Γιώργο Πραχαλιά, ο οποίος απέσπασε συγχαρητήρια από όλους για το περιεχόμενο της ομιλίας του!

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Αγωνιστών του ’21 και τιμητικοί πυροβολισμοί από τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.

Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια του μουσειακού χώρου και τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Οι Μωραΐτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης