Στην συνδρομή των εθελοντών προσφεύγει ο δήμος Χίου, προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτατο ρυθμό οι εργασίες δημιουργίας του καταυλισμού προσφύγων στη Σούδα, στην βόρεια τάφρο του Κάστρου της Χίου.

Ο δήμος Χίου έχει ρίξει στη μάχη δύο αντιδημάρχους, που «τρέχουν» – μαζί με τα άλλα καθήκοντά τους – το έργο συνδρομής στους πρόσφυγες, σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κ.κ. Δημήτρης Καράλης, αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Γιώργος Καραμανής, αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, είναι σε συνεχή κινητοποίηση και για τον συγκεκριμένο καταυλισμό, με στόχο να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα για να προλάβουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αυξημένες μεταναστευτικές ροές και έως ότου – φυσικά – αρχίσουν και ολοκληρωθούν οι υποδομές στην ΒΙΑΛ.

Ζητείται βοήθεια από τους εθελοντές

Ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καράλης, με ανάρτησή του στο Facebook, καλεί τους εθελοντές να βρίσκονται το πρωί της Κυριακής από τις 9.30, στη Σούδα για να στηθούν τα συναρμολογούμενα σπιτάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει ιδανικά από μια παρέα 3-4 ατόμων μέσα σε τρεις ώρες. Χρειάζονται αρκετοί εθελοντές, κατά προτίμηση με επαναφορτιζόμενα κατσαβίδια με καρυδάκια, για να στηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα στη μέρα», τονίζει στην ανάρτησή του.

Ο σχεδιασμός για τον καταυλισμό

Όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών μεγάλων σκηνών, επιφάνειας 240 τετραγωνικών μέτρων η κάθε μία, καθώς και μικρότερων, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες: Από την προσωρινή στέγαση προσφύγων έως τις ανάγκες της διαχείρισης του καταυλισμού, των εθελοντικών οργανώσεων, των διαφόρων υπηρεσιών (π.χ. ιατρείο), αλλά και τις ανάγκες ψυχαγωγίας των παιδιών. Επίσης, στην περιοχή της Σούδας θα αναπτυχθούν περίπου 40 σπιτάκια, που είναι διαθέσιμα από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τα σπιτάκια – το καθένα είναι επιφάνειας πλέον των 18 τ.μ. – τονίζει ότι έχουν καλή μόνωση και είναι ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, για δάπεδο θα υπάρχει ειδική κατασκευή από μονωτικά υλικά και ξύλο, ενώ έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση θερμαστρών υγραερίου ειδικών προδιαγραφών ασφαλείας. Τέλος, στην στέγη τους έχουν φωτοβολταϊκό στοιχείο για τον φωτισμό του χώρου, καθώς και για την φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.

Κανονικά προχωρεί, προσθέτει, ο σχεδιασμός για την παροχή νερού από την ΔΕΥΑΧ, ενώ σε ό,τι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό του καταυλισμού έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με τους υπεύθυνους της Ιχθυόσκαλας, ενώ θα διερευνηθεί αν η ΔΕΗ μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει παροχή ρεύματος.

Στη πλήρη ανάπτυξή του ο καταυλισμός, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τονίζει ο κ. Καραμανής, θα μπορεί να φιλοξενεί προσωρινά έως και 1200 άτομα. Εκφράζει δε την αισιοδοξία του ότι αν συνδράμουν οι εθελοντές όλες οι εργασίες μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα της εβδομάδος.

Οι προδιαγραφές για τα σπιτάκια

Ο κ. Καράλης, απαντώντας στις αιτιάσεις για τα «σπιτάκια ΙΚΕΑ», τονίζει ότι «σχεδιασμένα από το ΙΚΕΑ και δοκιμασμένα επί μήνες πριν καταλήξουν στο τελικό σχέδιο, είναι μια ενδιάμεση λύση μεταξύ σκηνής και κανονικού κτιρίου που αναπτύσσεται γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης όπως αυτές που ζούμε. Είναι προτιμότερα από τις μεγάλες σκηνές ή μεγάλους χώρους γιατί εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και την ιδιωτικότητα π.χ. μιας οικογένειας και έτσι περιορίζονται οι συγκρούσεις».

Καταλήγει δε στην ανάρτησή του, τονίζοντας ότι «όσον αφορά τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για το ποιος, πού, πόσο, γιατί, πότε κτλ νομίζω ότι σημασία έχει να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το τεράστιο θέμα».

ΠΗΓΗ: astraparis.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης