Της Άντζελας Πεΐτση

Με αμείωτη ένταση και ανυποχώρητους ρυθμούς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του νέου ασφαλιστικού οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης. Τα περίπου 500 τρακτέρ που βρίσκονται στον κόμβο των Μαλγάρων θα προχωρήσουν σήμερα το απόγευμα στον επαναλαμβανόμενο δίωρο αποκλεισμό των διοδίων από τις 19:00 έως τις 21.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, η πορεία, οι μορφές και τα μέτρα πίεσης προς της κυβέρνηση αναμένεται να αποφασιστούν την Τρίτη, σε ευρεία σύσκεψη όλων των αγροτών που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Σίνδου.

Η αυριανή ημέρα χαρακτηρίζεται από τους αγρότες ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αγρότες προετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης «Agrotica 2016».

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Κώστα Ανεστίδη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών στο μπλόκο Μαλγάρων, ο οποίος δήλωσε: «Η πρόσκληση έχει πάει σε όλα τα μπλόκα των συναδέλφων μας, όλης της χώρας. Αύριο θα αποφασίσουμε το πώς θα εντείνουμε τα μέτρα πίεσης προς την κυβέρνηση, κατά του νέου ασφαλιστικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης

Στους δρόμους κατεβαίνουν αύριο οι επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στις προωθούμενες αλλαγές του νέου ασφαλιστικού. Συγκεκριμένα, τα προεδρεία των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών διοργανώνουν ανοιχτή συγκέντρωση μπροστά στο Λευκό Πύργο στις 12.00 το μεσημέρι και συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το Διοικητήριο.

Στη σχετική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τονίζουν: «Η αντίδραση των επιστημονικών φορέων της χώρας απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν εδράζεται σε συντεχνιακά συμφέροντα, ούτε αφορά μόνο τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αφορά συνολικά στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας. Εάν το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ψηφιστεί ως έχει, χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες θα οδηγηθούν στην ανεργία ή σε μαζική φυγή στο εξωτερικό, οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές που σήμερα καταβάλλουν στα ταμεία, θα χαθούν οριστικά.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει χώρα στην οποία οι επιστήμονες όλων των κλάδων να φυτοζωούν και η οικονομία να αναπτύσσεται μακροπρόθεσμα». Και συνεχίζουν: «Βάσει των προωθούμενων αλλαγών, μέχρι και το 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών θα κατευθύνεται πλέον στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (στις τελευταίες το 39,05%-40,45% του εισοδήματος, αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, το επικουρικό, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος). Άρα, οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι όχι απλά δεν μπορούν να προσβλέπουν σε κάποιο κέρδος από την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, αλλά χάνουν και τη δυνατότητα να συντηρούν τις οικογένειές τους».

Στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν: «Επιπλέον, ακόμη και τα υγιή ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στον Καιάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ταμείου των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ, που μπορεί μεν να έχει αποθεματικό 2,3 δισ. ευρώ και το πλειοψηφικό πακέτο της Τράπεζας Αττικής, αλλά θα οδηγηθεί και αυτό σε αργό θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναλογία ασφαλισμένων/ συνταξιούχων στο ΤΣΜΕΔΕ ήταν -βάσει αναλογιστικής μελέτης του 2014- 4,5 προς έναν, έναντι 1,4 προς ένα γενικά για το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, ο δείκτης περιουσίας προς υποχρεώσεις του ταμείου ανερχόταν στο 10%, έναντι 1% για το ασφαλιστικό σύστημα. Το προωθούμενο νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα και δεν εγγυάται την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά επιδεινώνει συνολικά την κατάσταση και εξωθεί σε αναγκαστική μετανάστευση το δυναμικότερο κομμάτι τους ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

«Δολοφονικό» χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τις αυριανές κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων της πόλης υπογραμμίζει: «Οι γιατροί πρέπει ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη της επιβίωσης μας. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα. Να αντισταθούμε στον επιχειρούμενο αφανισμό μας».

Οι ιατροί που εργάζονται σε ιατρεία, ιδιωτικές κλινικές, ΠΕΔΥ, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προκήρυξαν για αύριο τετράωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το έως τις 15.00.

Απαιτούν να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και να προσέλθει η κυβέρνηση σε ειλικρινή διάλογο για τη δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε: «Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που προβλέπεται να ισχύσουν από 01/01/2017, καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες επιστήμονες αυτών των κλάδων. Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί, είναι οι επιστήμονες στους οποίους βασίζεται η υγεία, η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους, είναι οι επαγγελματίες που στηρίζουν ακόμα την οικονομία της χώρας τους. Η καινούργια επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση εναντίον όσων ακόμα ασκούν την επιστήμη και το επάγγελμά τους, ωθεί ακόμα περισσότερους επιστήμονες σε έξοδο από το επάγγελμα ή/και τη χώρα, απειλεί ακόμα περισσότερο τα ταμεία με κατάρρευση λόγω μη είσπραξης των εισφορών, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις γκρίζες ζώνες της οικονομίας».

«Όλοι οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε ενωμένοι τη μάχη για την απόσυρση του ισοπεδωτικού, άδικου και εξοντωτικού νομοσχεδίου-τέρατος» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης