«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιουργεί ευκαιρίες, που πρέπει να εκμεταλλευτείτε» είναι το πρώτο πράγμα που τονίζει στις επαφές του με μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων σε Ευρώπη και Αμερική, ανοίγοντας από το 2009 τον δρόμο για 12 μεγάλα projects στην Ελλάδα της φτώχειας και της ανεργίας.
Έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε άλλες δύο, νέες, μεγάλες επενδυτικές τοποθετήσεις στους τομείς ενέργειας και μεταφορών για το 2018, το όνομα του dealmaker, Χρήστος Ντούβλης, επιστρέφει και πάλι στον αφρό του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας.

Ποιος είναι, όμως, ο Χρήστος Ντούβλης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, συμμαθητής της αφρόκρεμας των Eλλήνων επιχειρηματιών που διαπρέπουν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, κυρίως στη ναυτιλία. Από γνωστή οικογένεια του νησιού των εφοπλιστών, τα Καρδάμυλα της Χίου, με οικονομική επιφάνεια και κοινωνική αναγνώριση κυρίως στις ΗΠΑ.

Εκείνος όμως προβλήθηκε στα ελληνικά Μέσα ως ο σύζυγος μιας πορνοστάρ και αμφιλεγόμενη επαγγελματική προσωπικότητα.

Dealmaker στο πανεπιστήμιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία του στη λεωφόρο των επιχειρήσεων ξεκινά στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, όπου προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών κύκλων εξουσίας, όχι για τις επιδόσεις του στο πανεπιστήμιο αλλά για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, κυρίως την ικανότητά του να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ συμφερόντων που, εκ πρώτης όψεως, δεν είχαν κοινό τόπο.

Από φοιτητής μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε deal maker, επενδύοντας, περιέργως για τα δεδομένα της εποχής, σε ανθρώπους όχι σε αγορές. Ήταν το μυστικό που άνοιξε πόρτες σε παγκόσμια συστήματα λήψης αποφάσεων και διαχείρισης κεφαλαίων, εκεί που η εμπιστοσύνη μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε περιουσία. Άλλωστε, οι περιουσίες δημιουργούνται και χάνονται σε μία νύχτα, ενώ η εμπιστοσύνη, ακόμα κι αν σπαταλήσεις μια περιουσία για να τη χτίσεις, μπορεί να μην την κατακτήσεις ποτέ.

Ο τρόπος που δούλευε, και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δουλεύει, είναι χαρακτηριστικός: Σου παρουσιάζει μια ιδέα, ένα έργο, μια ευκαιρία. Αν του πεις την αλήθεια για τις ικανότητές σου, αν του φερθείς τίμια, με μπέσα, βρίσκει ό,τι χρειάζεσαι και κάνει τα πάντα για να σε βοηθήσει να πετύχεις. Στην Ακτή Μιαούλη είναι κοινό μυστικό πως μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας βρήκαν μέσα από τον Χρήστο τη χρηματοδότηση που έψαχναν τη δύσκολη ώρα.

Η κόντρα με τους εγχώριους ολιγάρχες

Η αγάπη για την πατρίδα τον ανάγκασε να επιστρέψει και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και στην Ελλάδα. Ο ρομαντισμός του αυτός δεν άργησε να στραφεί εναντίον του. Όταν ο μικρόκοσμος των εγχώριων ολιγαρχών τον είδε να διασχίζει το Αιγαίο με πλοίο-μεγαθήριο και καλεσμένους εκπρόσωπους χρηματοοικονομικών κολοσσών, αντέδρασε άσχημα.

«Στην αρχή ήρθαν απειλές. Άσε την Ελλάδα να πεθάνει, μην εμπλέκεσαι, φύγε». Ο Ντούβλης τούς αγνόησε και αυτό ήταν το μοιραίο για αυτόν λάθος. Βρήκαν χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ένα τραγικό λάθος της διαζευγμένης γυναίκας του για να τον διασύρουν και να τον εκβιάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Τα χρόνια στο παρασκήνιο και η μεγάλη επιστροφή

Συνεργάτες του τον συμβούλευσαν να αλλάξει τρόπο ζωής, να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να μπορεί να κλείνει τις αναγκαίες για την Ελλάδα συμφωνίες. Εκείνος άλλαξε τη ζωή του ραγδαία. Εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια ζει και κινείται σεμνά και ταπεινά, έχει νέα σύντροφο στη ζωή και δύο πανέμορφα κοριτσάκια. Οι επικοινωνίες του με τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων γίνονται κάτω από τα ραντάρ, γι’ αυτό και τα ταξίδια του παραμένουν, όπως όλη η ζωή του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι διεθνείς κανόνες εμπλοκής όμως άλλαξαν και πλέον δεν του επιτρέπουν να παραμείνει άλλο στην αφάνεια. Σε συνέχεια του κλεισίματος ενός εγχώριου deal αξίας μισού δις ευρώ, ο πρόσφατος ρόλος του σε δύο επενδυτικές τοποθετήσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών ήταν, από τη φύση της διαδικασίας, τόσο ενεργός, που αναγκάστηκε να βγει πάλι στο προσκήνιο.

Παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων σε υφιστάμενες μεγάλες εταιρείες και πλατφόρμες χρηματοδότησης σε καινοτόμες ιδέες, όπως και η καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση ανθρωπιστικού έργου υποστήριξης των οικογενειών με πάνω από δύο παιδιά, σε μια Ελλάδα που διαρκώς συρρικνώνεται πληθυσμιακά, είναι βέβαιο πως θα κάνουν το επίθετο Ντούβλης να ακουστεί μεν εκκωφαντικά στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά με πλήρη σεβασμό και τη δέουσα ευαισθησία στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην Ελλάδα. Εκείνος έχει αποδείξει πως είναι πλέον πιο προσεκτικός, πιο έμπειρος και πιο συνειδητοποιημένος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης