Η επιβλητική φτερωτή «Νίκη της Σαμοθράκης», ένα από τα κορυφαία εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, αποτελεί κορυφαίο σύμβολο της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Ωστόσο, στη γενέτειρα του σημαντικού μνημείου, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίγραφό του.

Έπειτα από επικοινωνία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γεώργιου Παυλίδη, με το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, συμφωνήθηκε και δόθηκε το δικαίωμα αναπαραγωγής του, σε πραγματικό μέγεθος, σε δύο αντίγραφα με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση που έκανε το Μουσείο του Λούβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα προχωρήσει σε κατασκευή της «Νίκης της Σαμοθράκης» με τρισδιάστατους εκτυπωτές, με βάση τα αρχεία, που, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα της παραδοθούν.

Το πρώτο άγαλμα αναμένεται να τοποθετηθεί στον φυσικό του χώρο και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου, θεματοφύλακα της “Νίκης της Σαμοθράκης” για την ευγενική παραχώρησή της. Έχουμε σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροές την οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε όλο το μέγεθος της αλλά και να τη φέρουμε και σε επαφή με το φυσικό μας χώρο και τους συμπολίτες μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: e-evros.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης