Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρες στην Πρέσπα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, 12:44
Δύο αρκούδες νεκρές από σφαίρες στην Πρέσπα
Στις 16-5-2014 εντοπίστηκε νεκρή αρκούδα στην αγροτική περιοχή Καρυών. Το θηλαστικό που εκτιμάται, λόγω του σταδίου αποσύνθεσής της, ότι είχε φονευτεί περίπου πριν από τρεις ημέρες, ήταν γένους αρσενικού, και ηλικίας μεγαλύτερης των 20 ετών.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» ήρθε άμεσα στην περιοχή και πήρε δείγματα από τη νεκρή αρκούδα για διερεύνηση-ταυτοποίηση (έλεγχος DNA) καθώς και για την εξακρίβωση των αιτίων του θανάτου της. Η νεκροψία έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από σφαίρες πυροβόλου όπλου. Η αστυνομία θα προχωρήσει σε βαλλιστική εξέταση στα υπολείμματα βλημάτων που βρέθηκαν στο σώμα του άτυχου ζώου.Περίπου δύο μήνες μετά, στις 20/7/2014, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα σε περιοχή κοντά στο χωριό Βροντερό. Η αρκούδα που είχε πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο στην πλάτη, στα πλευρά και στο μηρό, ήταν αρσενική και ζύγιζε 200-250 κιλά. Την υπόθεση αυτή διερευνά αυτές τις μέρες η αστυνομία και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας.Τα δύο αυτά περιστατικά προκαλούν την έντονη ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», «Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, που υπενθυμίζουν ότι η ανθρωπογενής απειλή για την αρκούδα εξακολουθεί δυστυχώς να υφίσταται παράλληλα με τα προβλήματα του κατακερματισμού και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του βιότοπού της. Και οι τρεις αυτές απειλές επιδρούν αρνητικά στην κατάσταση διατήρησης της αρκούδας στη χώρα μας.

Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης.

Πληροφορίες:
Χριστίνα Λουκά, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Τηλ. 2385 051870
Μαριάννα Βλάσση, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Τηλ 2385 051211
Γιώργος Θεοδωρίδης, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Τηλ.: 2310 252530
Πάνος Στεφάνου, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Τηλ.: 6946 001618

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, 12:51