Δίωξη κατά καθηγητών του ΑΠΘ για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, 17:21
Δίωξη κατά καθηγητών του ΑΠΘ για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων
«Χέρι» σε κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προοριζόταν για επιστημονικές εκδηλώσεις, φαίνεται ότι έβαλαν δύο καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Όπως αποκάλυψε έρευνα της OLAF, της αρμόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης, σε διάστημα μίας πενταετίας, από το 2005 έως το 2010, εκτιμάται ότι υπεξαίρεσαν 370.000 ευρώ, από συνολικό κονδύλι 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε βάρος των δυο καθηγητών, που είχαν οριστεί ως συντονιστές του ευρωπαϊκού προγράμματος, ο αντεισαγγελέας εφετών, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς στη Θεσσαλονίκη, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαίρεση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εντολοδόχο, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της OLAF, που ξεκίνησε το 2013 κατόπιν σχετικής καταγγελίας, το χρηματοδοτούμενο έργο, από το οποίο φαίνεται ότι υπεξαιρέθηκαν τα χρήματα, αφορούσε στην παιδεία της αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού δικτύου αρχιτεκτόνων και είχε σκοπό τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε σεμινάρια, εργαστήρια, συνέδρια και πάσης φύσεως επιστημονικές εκδηλώσεις, καλύπτοντας κατά περιπτώσεις έξοδα μετάβασης και διαμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα κατέληξαν σταδιακά -κατά την επίμαχη πενταετία- σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων καθηγητών. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, 21:35