Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 14 κατηγορουμένων ιατρών και υπαλλήλων του ψυχιατρικού ιδρύματος «Δαφνί» αποφάσισε η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας. Αφορά στην υπόθεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, με αποτέλεσμα τρεις ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους.

Ειδικότερα, ασκήθηκε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος. Πάντως, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά του τρόφιμου που ξεκίνησε τη φωτιά και ο οποίος βρισκόταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει πλέον είναι:

  • πρόκληση εμπρησμού,
  • σωματική βλάβη κατά συρροή και
  • διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Επίσης, ασκήθηκαν διώξεις κατά:

  1. Δυο θεράποντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο.
  2. Έξι ιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος καθώς έλλειπαν από τις θέσεις τους στο ίδρυμα.
  3. Ενός διοικητικού υπαλλήλου του νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του δωματίου στο οποίο κρατείτο ο τρόφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.
  4. Ενός υπαλλήλου της εταιρείας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Ευθύνες στην πολιτεία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί.

«Υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους» αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως «οι επικίνδυνες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, μακριά από τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς».

Την υπόθεση έχει αναλάβει τακτικός ανακριτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης