Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι Κούρδοι που ζουν στο Λαύριο, στο σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για ελαχιστοποίηση των ατόμων που διαβιούν στο Κέντρο Προσφύγων (το παλαιότερο της Ελλάδας, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1960), όπως και στην απομάκρυνση κάθε αφίσας και πολιτικού συμβόλου σχετικά με το όραμά τους για ανεξάρτητο Κουρδιστάν, που τους ζητήθηκε, άτυπα, πρόσφατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, για την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17:00 στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το zougla.gr βρέθηκε στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου και κατέγραψε τις ανησυχίες και τον τρόπο ζωής των 300 και πλέον ατόμων που ζουν αυτή τη στιγμή στο καμπ, το οποίο αποτελεί καταφύγιο για τους Κούρδους αγωνιστές και διωκόμενους από την Τουρκία, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Το όραμα για Ανεξαρτησία διακρίνεται έντονα σε κάθε χώρο του μικρού καμπ, σε έναν όμορφο χώρο στο κέντρο της πόλης. Αφίσες του Οτσαλάν, άλλων γνωστών μαχητών του PKK και σημαίες του ελεύθερου Κουρδιστάν βρίσκονται παντού, αντηχώντας το μακραίωνο αίτημα των Κούρδων για ελευθερία.

Το zougla.gr υποδέχτηκε ο 33χρονος «Κεντάλ» (σ.σ. δεν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα), μέλος του PKK και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Κούρδων του καμπ που έχουν συναντηθεί αρκετές φορές αυτό το καλοκαίρι με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Ερωτώμενος για όσα ακούγονται τελευταία περί εκδίωξής τους από το Λαύριο, ο άνθρωπος που πέρασε 5 χρόνια έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές για την πολιτική του δράση, απαντά: «Δεν φοβόμαστε. Δεν θα πάμε πουθενά. Εδώ θα μείνουμε», επισημαίνοντας από την αρχή της συνομιλίας μας τη σημαντικότητα αυτού του κέντρου.

​«Πριν λίγο καιρό ήρθε στην Ελλάδα ο Γιλντιρίμ και συναντήθηκε με τον Τσίπρα και τον Παυλόπουλο, γνωρίζω ότι συζήτησε για το κέντρο στο Λαύριο. Πρώτα μίλησαν για τους μουσουλμάνους στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, μετά για το κίνημα του Γκιουλέν και μετά για το PKK, ζητώντας να κλείσει το κέντρο στο Λαύριο»«Εδώ ζουν πολλά μέλη του PKK και άλλων οργανώσεων, αλλά και πολλές γυναίκες και παιδιά. Έχουμε κόσμο από τέσσερα κομμάτια του Κουρδιστάν: Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν. Είμαστε πολιτικοί πρόσφυγες και κινδυνεύουμε. Δεν θα φύγουμε από εδώ, παρά τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας», τονίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι πιστεύει ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τις πιέσεις της γείτονας, κι όχι από την ελληνική κυβέρνηση.

«Πριν λίγο καιρό ήρθε στην Ελλάδα ο Γιλντιρίμ και συναντήθηκε με τον Τσίπρα και τον Παυλόπουλο, γνωρίζω ότι συζήτησε για το κέντρο στο Λαύριο. Πρώτα μίλησαν για τους μουσουλμάνους στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, μετά για το κίνημα του Γκιουλέν και μετά για το PKK, ζητώντας να κλείσει το κέντρο στο Λαύριο», υπογραμμίζει.

«Από το καλοκαίρι και μέχρι τώρα έχουμε κάνει πέντε ραντεβού στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μας είπαν πρώτα ότι θα κλείσουν το κέντρο, δεύτερον ότι αυτοί θα κάνουν κουμάντο για εμάς εδώ, τρίτον ότι θα βάλουν αστυνομικούς στην πόρτα, τέταρτον ότι θα ζουν εδώ προσωρινά μόνο 180 άτομα και πέμπτον ότι θα πρέπει να κατεβάσουμε όλα μας τα σύμβολα. Εμείς ζούμε πολύ καιρό στο Λαύριο και δεν θα το αφήσουμε έτσι. Εδώ μας αρέσει η ζωή μας, χρειαζόμαστε ένα μέρος να ζούμε όλοι μαζί», μας ενημερώνει.


 
«Η Τουρκία έχει φασισμό και όχι δημοκρατία και πιέζει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη όπου ζουν Κούρδοι, όχι μόνο την Ελλάδα. Το 2016 υπήρχαν περίπου 20.000 Κούρδοι στην Ελλάδα και το 2017 είμαστε περίπου 7.000. Η ιστορία των Κούρδων είναι ηλικίας περίπου 5.000 ετών. Εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Με τη δημιουργία του PKK αρχίσαμε να ξυπνάμε ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας κράτος και τώρα με τον αγώνα μας στα τέσσερα κράτη κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», προσθέτει.


«Εμείς χωρίς την ταυτότητα και την ιστορία μας δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει και να διαγράψει τους αγώνες μας»
«Εμείς εδώ στο Λαύριο είμαστε οι περισσότεροι πολιτικοί πρόσφυγες. Αρκετοί που ζουν μαζί μας ήρθαν από πόλεμο. Εδώ κάνουμε μαθήματα ιστορίας του Κουρδιστάν, έχουμε κανόνες που πρέπει να τους σέβονται όλοι, όπως απαγορεύσεις σε αλκοόλ, ναρκωτικά και βιαιοπραγίες σε γυναίκες και παιδιά. Αν κάποιος δεν σέβεται τους κανόνες μας, δεν μπορεί να ζει εδώ. Όμως, δεν εκπαιδεύουμε μαχητές, όπως έχει ισχυριστεί η Τουρκία στο παρελθόν. Ούτε έχουμε όπλα ή το οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, όποιος θέλει να φύγει από εδώ και να πάει όπου θέλει ή και να πολεμήσει είναι ελεύθερος», λέει ο 33χρονος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε φυλακιστεί στην Τουρκία, υφιστάμενος διάφορα βασανιστήρια.

«Εμείς χωρίς την ταυτότητα και την ιστορία μας δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει και να διαγράψει τους αγώνες μας. Ο Μουζάλας υποσχέθηκε ότι όσο είναι αυτός υπουργός, δεν θα το αφήσει να συμβεί, αλλά στην πράξη, μας έκοψαν το φαγητό, τους γιατρούς και τα φάρμακα, σαν να μας τιμωρούν», τονίζει αποφασιστικά.

«Τεράστια ευκαιρία το δημοψήφισμα»

Ο Κεντάλ θεωρεί ότι το κουρδικό δημοψήφισμα αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία. «Το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι αδιαμφισβήτητα μία αρχή για τους αγώνες μας και για την ελευθερία ενός κομματιού για το κράτος μας. Το “ναι” στο αποτέλεσμα για εμάς σημαίνει κάτι θετικό, αλλά χρειάζονται ακόμη και άλλα πολλά βήματα. Την ίδια ώρα, άλλωστε, και οι Κούρδοι της Συρίας προετοιμάζονται και οργανώνουν παρόμοια βήματα με τοπικές εκλογές. Όλα θα γίνουν βήμα-βήμα», σημειώνει, παραμένοντας όμως προσγειωμένος: «Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να μην το αφήσει αυτό να συμβεί, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας και στα τέσσερα κομμάτια του Κουρδιστάν. Το YPG τώρα έχει 100.000 πολεμιστές με όπλα, δεν είναι όπως παλιά. Τώρα έχουμε βοήθεια, παλαιότερα δεν είχαμε κανέναν. Όλος ο κόσμος γνωρίζει για τις προσπάθειές μας», σχολιάζει σχετικά με τις πρώτες πολιτικές κινήσεις για ελεύθερο Κουρδιστάν.

Ρωτήσαμε, τέλος, τον Κεντάλ σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στη σύλληψη του Οτσαλάν, ένα κομβικό γεγονός για την ιστορία του PKK, αλλά και, όπως επισημαίνουν πολλοί, ντροπιαστικό για την ιστορία της χώρας μας. «Εάν δεν είχε συμβεί αυτό τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η Ελλάδα δεν έφταιγε σε αυτό. Είχαν ευθύνη και η Αμερική, η Ρωσία, η Τουρκία, η Συρία και άλλα κράτη. Ένα κομμάτι του προβλήματος ήταν η τότε κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός όμως πάντοτε ήταν και είναι δίπλα μας. Είναι μία προδοσία που δεν θα την ξεχάσω. Όταν το είδα αισθάνθηκα απογοήτευση και ντροπή. Το PKK, όμως, είναι ένα μεγάλο κόμμα. Έχει τον Οτσαλάν, αλλά έχει και πάρα πολλούς ακόμη σαν τον Οτσαλάν», καταλήγει…



«Όνειρό μας να επιστρέψουμε στην ελεύθερη πατρίδα μας»

Το zougla.gr συνομίλησε επίσης με τον Χασάν, ο οποίος ζει τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας και τα μισά από αυτά στο Λαύριο. «Οι συνθήκες εδώ έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Εδώ και λίγες εβδομάδες δεν μας στέλνουν φαγητό και λύνουμε το πρόβλημα με όποιον τρόπο μπορούμε. Εμείς ζούμε αρμονικά εδώ και δεκαετίες με τους πολίτες του Λαυρίου, δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κανένα πρόβλημα. Γιατί θέλουν να μας διώξουν τώρα; Πιστεύω ότι είναι πολιτικό σχέδιο, λόγω πιέσεων. Δεν θέλουμε να φύγουμε από εδώ, υπάρχει αναταραχή σε αυτή τη σκέψη, αλλά όχι φόβος. Έχουμε περάσει πολλά, για να φοβόμαστε για αυτό», σχολιάζει, κάνοντας επίκληση στην ανθρωπιά του ελληνικού λαού, που θέλει να τη δει να μετασχηματίζεται σε κρατική αρωγή.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει ευχαριστώντας και εμάς προσωπικά, «χάρη στον ελληνικό λαό ζούμε εδώ. Το όνειρό μου όμως, εδώ και 25 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα, είναι να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Στην ελεύθερη πατρίδα μου»…

«Οργανωμένο σχέδιο να διασπαστούν οι Κούρδοι»

Η Ελένη Βαφειάδου, μέλος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» Λαυρίου, βοηθάει τα τελευταία χρόνια με όποιον τρόπο μπορεί τους Κούρδους πρόσφυγες, θεωρώντας τους «αναπόσπαστο κομμάτι της λαυρεωτικής ιστορίας». Η ίδια θεωρεί ότι το κράτος με σχεδιασμένες ενέργειες προσπαθεί να τους διώξει από το καμπ, καθώς και να τους διασπάσει, ακολουθώντας τις απαιτήσεις του Ερντογάν. «Συνυπάρχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι κάτοικοι του Λαυρίου και οι Κούρδοι, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το Λαύριο έχει μηδενική εγκληματικότητα, οι άνθρωποι εδώ είναι απόλυτα φιλικοί, μας προσκαλούν στις γιορτές τους, ενώ συμμετέχουν και σε αρκετά τοπικά δρώμενα. Για ποιον λόγο να φύγουν», αναρωτιέται.

​«Θέλουν να διασπάσουν τους Κούρδους και να τους στείλουν σε διαφορετικά hotspots. Πρόκειται για συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ερντογάν, που πιέζει ώστε να καταπνίξει τις κουρδικές φωνές στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και ο απαράδεκτος πολιτικός εκβιασμός για την αφαίρεση των συμβόλων τους»
«Κατά τη γνώμη μου, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει σχεδιασμός ώστε να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες από το Λαύριο. Καταρχάς διότι έχουν παρατήσει τα κτήρια, δεν τα συντηρούν και πλέον υπάρχει ακόμα και πρόβλημα στατικότητας. Πρόκειται άλλωστε για ένα κτήριο φιλέτο, στο κέντρο της πόλης, ενώ ήδη ακούγεται ότι θα αποχωρήσουν οι πρόσφυγες για να στεγαστούν εδώ οι δημόσιες υπηρεσίες της πόλης», σημειώνει, ενώ εκτιμά πώς «θέλουν να τους διασπάσουν και να τους στείλουν σε διαφορετικά hotspots. Πρόκειται για συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ερντογάν, που πιέζει ώστε να καταπνίξει τις κουρδικές φωνές στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και ο απαράδεκτος πολιτικός εκβιασμός για την αφαίρεση των συμβόλων τους»…

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη της; «Το 2015, λίγο πριν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, μας είχε επισκεφτεί η Ρένα Δούρου, η οποία υποσχέθηκε ότι θα φτιαχτεί το κτήριο… Από τότε δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας.
Η αλληλεγγύη από μόνη της, δεν μπορεί να συντηρήσει μια δομή 350 ανθρώπων. Πρέπει το κράτος επίσημα να ανακοινώσει τι θέλει, αν θέλει να το διατηρήσει ή να το κλείσει, να γνωρίζουν και οι πολίτες εδώ και οι πρόσφυγες τι μέλλει γενέσθαι.

»Δεν μπορεί να λένε ότι θα φέρουν φαγητό, και να περνάει 1,5 μήνας και να μην έχουν φέρει τίποτα. Το ίδιο και με τα φάρμακα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να γίνουν. Να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σκοποί τους όμως, ώστε να ξέρουν και οι άνθρωποι τι να κάνουν», καταλήγει…

Εκτός από το καμπ στο κέντρο της πόλης, λίγες δεκάδες κουρδικών οικογενειών διαβιούν σε πρόχειρο καταυλισμό με λυόμενα στα περίχωρα του Λαυρίου



Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Επιτροπής του Καμπ Λαυρίου» σχετικά με τις εξελίξεις

«Το Καμπ Λαυρίου, στο οποίο διαμένουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια Κούρδοι και πολιτικοί πρόσφυγες, έχει μεγάλη συμβολική σημασία για μας τους Κούρδους. Αυτά τα 30 χρόνια, το Κέντρο φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Με τη στήριξη και του Ελληνικού Λαού, παρ΄ όλες τις πιέσεις που γίνονταν κατά διαστήματα για να κλείσει το Κέντρο, κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ιδιαίτερα πιέσεις γίνονταν από το Τουρκικό Κράτος.

Όμως αυτές τις μέρες βλέπουμε, ότι υπό την ηγεσία του δικτάτορα Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια πολιτική εξαφάνισης του Κουρδικού Λαού. Η πολιτική αυτή έγινε εμφανής με τη σύλληψη των συμπροέδρων του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσεντάγ και 13 βουλευτών. Επίσης εκαντοντάδες Δήμαρχοι, κούρδοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης, έχουν συλληφθεί, οι πόλεις SUR, CIZRE, NUSAYBIN και πολλές άλλες κάηκαν και γκρεμίστηκαν από το τουρκικό κράτος και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η ίδια πολιτική συνεχίστηκε και στις οργανώσεις μας στην Ευρώπη, συνέλαβαν πολλούς Κούρδους πολιτικούς και μέσω της MIT  έγιναν σχέδια δολοφονίας Κούρδων. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε το κλείσιμο του Καμπ Λαυρίου όπου διαμένουν Κούρδοι πρόσφυγες.

Το 2016 με τη μέγαλη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα, διεθνείς επιτροπές ήρθαν για να ελέγξουν τα καμπ. Οι επιτροπές αυτές επισκέφθηκαν και το κάμπ Λαυρίου και διαπίστωσαν ότι και η κατάσταση των κτιρίων και οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι πρόσφυγες ήταν κακή. Για τις συνθήκες αυτές ενημερώθηκαν ο Ερυθρός Σταυρός και πολλές άλλες οργανώσεις. Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2017 επισκέφθηκαν το κάμπ Λαυρίου ο Ερυθρός Σταυρός της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου και αποφασίστηκε η ανακαίνιση των κτιρίων.

Σχετικά με αυτό ενημερώθηκε η Διοίκηση του Κέντρου και η επιτροπή των προσφύγων. Ενημερωθήκαμε ότι τον Απρίλη θα ξεκινούσαν τις διαδικασίες για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κέντρο. Στη συνέλευση που έγινε δεχτήκαμε να βοηθήσουμε και εμείς. Τον Απρίλη έγινε αλλαγή των παλιών κρεβατιών και ντουλαπιών. Έγινε επίσης απολύμανση από κοριούς και άλλα έντομα. Τη στιγμή που ήταν να γίνει αναστήλωση των κτιρίων, ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της διοίκησης του καμπ και από τον Ερυθρό Σταυρό ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε στις 31 Ιουλίου το κλείσιμο του καμπ.

Στις 31 Ιουλίου οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού σταμάτησαν να εργάζονται στο κάμπ και οι άνθρωποι που ζουν εκεί εγκαταλείφθηκαν στην μοίρα τους. Δεν τους παρέχεται αυτή τη στιγμή ούτε φαγητό ούτε υπηρεσίες υγείας. Οι συναντήσεις που κάναμε με την Κυβέρνηση, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν να μην βρεθεί κάποια λύση. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Λαυρίου διαμένουν 300 Κούρδοι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους παιδια και γυναίκες. Και επειδή δεν υπάρχει κάποια οργάνωση, άρρωστοι άνθρωποι δεν μπορούν να θεραπευτούν ούτε να αγοράσουν τα φάρμακα που είναι πολύ ακριβά.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει εδώ λόγω του πολέμου, οι περισσότεροι έχουν χάσει τις οικογένειες τους. Κατά πόσο είναι σωστό να ζουν τα ίδια στην χώρα όπου έχουν έρθει ως πρόσφυγες; Αφήνουμε στην κοινή γνώμη έαν θεωρούνε σωστό να τα ζούμε όλα αυτά από την Κυβέρνηση. Δεν δεχόμαστε την απάνθρωπη αυτη συμπεριφορά και για αυτό το λόγο θα αντισταθούμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιωματά μας. Ξέρουμε ότι όπως πάντα ο Ελληνικός Λαός θα είναι μαζί μας και κάλουμε όλους να αγωνιστούν μαζί μας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 θα συγκεντρωθούμε στο Σύνταγμα με πορεία προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Καλούμε όλους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας».

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης