Δυστύχημα με ένα νεκρό στα Μεταλλεία Στρατονίκης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 18:31
Δυστύχημα με ένα νεκρό στα Μεταλλεία Στρατονίκης
Τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 44χρονου εργάτη στα Μεταλλεία Μαύρων Πετρών, στη Στρατονίκη Χαλκιδικής, και τον ελαφρύ τραυματισμό, στο χέρι, άλλου ενός, ηλικίας 49 ετών, προκάλεσε η αποκόλληση μεγάλου όγκου μεταλλεύματος από την οροφή στοάς παραγωγής του μεταλλείου.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 10 το πρωί, όταν ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα, εκτελούσε εργασίες ενίσχυσης και υποστήριξης με τοποθέτηση επιπλέον μεταλλικού πλαισίου και ξυλοδεσίας στη στοά.

Στο μεταλλείο βρίσκεται κλιμάκιο Μηχανικών της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας για να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος.

Οι δύο υπεύθυνοι εργοδηγοί και η υπεύθυνη ασφαλείας της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» δεν συνελήφθησαν κατόπιν προφορικής εντολής του Αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Ως ένδειξη πένθους η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε σήμερα και αύριο (14-15 Οκτωβρίου) να μην λειτουργήσουν όλα τα τμήματά της.

Για το περιστατικό προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ιερισσού Χαλκιδικής.

Πηγή: stratoni.net


Το ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα στον θάνατο του εργάτη στα μεταλλεία Στρατονίκης.

"Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα του κεφαλαίου σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας των εργατών στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, ιδιοκτησίας της καναδικής European Goldfields και της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, όπου καταπλακώθηκαν από βράχους εργάτες, καθώς άνοιγαν στοές, με τραγική συνέπεια ένα 45χρονο νεκρό εργάτη και τον ακρωτηριασμό ενός ακόμη.

Το σημερινό γεγονός έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών και σακατεμένων εργατών, αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που επικρατεί στους τόπους δουλειάς. Μιας κατάστασης που έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη διασφάλιση των κερδών της πλουτοκρατίας, με κόστος ακόμα και την ανθρώπινη ζωή", επισημαίνει μεταξύ άλλων τη ανακοίνωση του κόμματος.Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 19:22