Ολοκληρώθηκε από τα αλβανικά σωστικά συνεργεία, η ανάσυρση των νεκρών και τραυματιών απο τα συντρίμμια του ελληνικού λεωφορείου που έπεσε σε χαράδρα βάθους 120 μέτρων στο χωριό Βράτανα, μεταξύ Τεπελενίου και Μπάλς.

Επίσημα οι νεκροί ανήλθαν σε 9 και οι τραυματίες σε 41, μεταξύ των οποίων οι 5 σοβαρά. Τα αλβανικά ΜΜΕ όμως κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσα στους νεκρούς και δύο παιδιά 14 και 16 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης έγινε γνωστό οτι το λεωφορείο απο το Τουριστικό Γραφείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που εκτελεί την διεθνή λεωφορειακή γραμμή Αθήνα-Τίρανα-Αθήνα, είχε ξεκινήσει απο τα Τίρανα στις 19:00 το βράδυ και όχι απο την Αθήνα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά και μετά απο 2,5 ώρες ταξιδιού, έφθασε στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου Τιράνων – Κακαβιάς, εν μέσω ισχυρής καταιγίδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, μια προπορευομένη νταλίκα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του στενού δρόμου και ο οδηγός του λεωφορείου, προσπάθησε να φρενάρει απότομα. Το λεωφορείο όμως γλύστρισε, εξετράπη της πορείας του και έπεσε στην χαράδρα. Λίγα λεπτά αργότερα Έλληνες επιχειρηματίες, περνούσαν απο το σημείο του δυστυχήματος και έσπευσαν να βοηθήσουν.

Ανέσυραν τραυματισμένους μια νεαρή έγκυο Βορειοηπειρώτισα και έναν νεαρό Αλβανό. Η νεαρή ζει και εργάζεται σε καφετέρια στα Γιάννινα και είχε εκμεταλλευθεί τις εκλογές στην Ελλάδα για να επισκεφθεί συγγενείς της στα Τίρανα και χθες το βράδυ επέστρεφε στα Γιάννινα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας oδηγός του λεωφορείου, Θ.Τ και μία ακόμη Εληνίδα τραυματίστηκαν ελαφρά  Στο λεωφορείο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν αλβανικής καταγωγής.

Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο του Μπαλς και στη συνέχεια οι σοβαρότερα τραυματισμένοι, σε νοσοκομεία των Τιράνων.

Η ανάσυρση τραυματιών και νεκρών απο την χαράδρα ήταν πολύ δύσκολο έργο, και κάτω απο δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας στον οδικό άξονα Τεπελένι-Μπάλσι, όταν λεωφορείο ανατράπηκε και έπεσε σε χαράδρα.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχουν 8 νεκροί, ενώ 30 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 5 σοβαρά. Άμεσα έσπευσαν συνεργεία διάσωσης στο σημείο του δυστυχήματος.

Ο Αλβανός υπουργός Υγείας, Πετρίτ Βασίλι, δήλωσε: «Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίστηκαν στο δυστύχημα, οι πέντε σοβαρά.Τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο, ενώ οι τραυματίες, μεταξύ τους και ο Έλληνας οδηγός του λεωφορείου, έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία των πόλεων γύρω από τα Τίρανα για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες».

Επικοινωνία Δ. Δρούτσα με τον Αλβανό ομόλογό του

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τις αλβανικές αρχές στο έργο των σωστικών συνεργείων για το δυστύχημα με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στο Τεπελένι, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, σε επικοινωνία που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντουαρτ Χατζινάστο. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε επίσης την συμπαράστασή του για το δυστύχημα.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Ιωάννης – Αλέξιος Ζέπος, επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα και του γνώρισε, πρώτον, ότι οι ελληνικές Αρχές μπορούν να διαθέσουν άμεσα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων και, δεύτερον, ότι το Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι σε θέση να υποδεχθεί τους τραυματίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης