Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 8 Μαΐου, είναι 13  και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.691, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Από τα 13 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα έξι βρέθηκαν σε χώρους συναθροίσεων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 32 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 150.

Μπορούν τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια να βοηθήσουν στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό;

Το zougla.gr ρώτησε τον κ. Τσιόδρα κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης σχετικά με τα πιθανά οφέλη των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων, αν δηλαδή θα μπορούσε κάποιο, όπως αυτό της γρίπης ή της φυματίωσης, να βοηθήσει ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ή αν το το MMR θα μπορούσε να προστατεύει τα παιδιά από τα σοβαρά συμπτώματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας απάντησε τα εξής:

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε ένα μισάωρο για αυτό αλλά είμαι σίγουρος πως δεν αντέχετε να ακούτε μισή ώρα τα υπέρ και τα κατά. Να πούμε δύο λόγια.

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για να μην ακυρώνει η παρουσία της επιδημίας την πορεία άλλων εμβολίων που είναι σημαντικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες υπανάπτυκτες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Κάποια εμβόλια όπως το εμβόλιο που αναφέρατε, το BCG της φυματιώσεως και το εμβόλιο της ιλαράς, έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες, το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες, ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά δηλαδή χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG η για την ιλαρά το MMR φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους.

Υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το BCG το εμβόλιο της φυματίωσης συγκεκριμένα ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς εσωτερικής άμυνας, εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η χρήση του εμβολίου BCG  προστατεύει από τους αναπνευστικούς ιούς στα  μικρά παιδάκια γενικότερα στις μελέτες που έχουν γίνει. Και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες μελέτες σε κάποιες χώρες του κόσμου που δίνεται το εμβόλιο του BCG  σαν προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος.

Μάλιστα οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι συνάδελφοι από την Ολλανδία τους οποίους παρακολουθούμε πολύ στενά, είναι εκλεκτοί συνάδελφοι, Θεωρώ ότι είναι ακόμα αναπάντητο το ερώτημα. Είναι επιδημιολογικά τα δεδομένα, μπορεί όντως να υπάρχει μια βάση σε αυτό και για αυτό δοκιμάζεται και συστήνεται από κάποιους επιφανείς λοιμωξιολόγους. Θα περιμένουμε την επιστήμη να καταλήξει σε αυτό. Μπορεί να μας πάρει μερικούς μήνες μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για το θέμα των εμβολίων».

«Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού»

Η επίδραση του καλοκαιριού στον κορωνοϊό πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού, ανέφερε στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του κορωνοϊού» σχολιάζοντας την πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία. Ωστόσο, είπε ότι δεν θέλει να μιλάμε με πιθανότητες, «θα περιμένουμε και θα δούμε. Όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια δική μας συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής στην καθ ημέρα πράξη», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή. Δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια που πάμε». Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε,  ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια.  

 

Οι άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν πιθανότατα κάποια μορφή ανοσίας στον κορωνοϊό

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων, ο κος Τσιόδρας είπε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά επιδημιολογικούς λόγους και στη χώρα μας. Παράλληλα, επικαλέστηκε τα αισιόδοξα αποτελέσματα μελέτης, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα. «Σχεδόν σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά αποτελέσματα είναι μικρότερη του 1%. Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1300 άτομα που είχαν περάσει ήπια τη νόσο».

Όπως παρατήρησε ο κος Τσιόδρας, η μελέτη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος νόσησε βαριά ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό είχαν, θετικά αντισώματα. Η ίδια ομάδα έχει συνδυάσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό. «Φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού. Το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά είναι για πόσο καιρό θα κρατάει αυτή η ανοσία», επισήμανε ο κος Τσιόδρας. Για αυτό όπως είπε οι επιστήμονες θα παρακολουθούν ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο για 6 ή 12 μήνες και να βλέπουν πως συμπεριφέρονται τα αντισώματά τους.

 

 

Πριν από τον κ. Τσιόδρα, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και μίλησε για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού.

«Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του Δημήτρη  Κρεμαστινού. Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, εκτός από σπουδαίος επιστήμονας με πρωτοποριακό για την εποχή του έργο και πολιτικός άφησε το αποτύπωμά του και στον χώρο της υγείας, υπηρετώντας με πίστη και με υπευθυνότητα το υπουργείο Υγείας και αφήνοντας το αποτύπωμά του σε σημαντικά έργα στον χώρο της υγείας, όπως είναι η λειτουργία των καρδιολογικών κλινικών στη χώρα», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

Ν. Χαρδαλιάς: Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων

Τα πρώτα 24ώρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά απ’ ό,τι να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω, τόνισε και προσέθεσε πως ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας γυρίσουν πίσω είναι και η προσπάθεια ελάχιστων να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Ενημέρωσε ότι χθες εντοπίστηκαν δύο καφέ-μπαρ τα οποία λειτουργούσαν παράνομα.

Συνολικά τις τελευταίες 4 ημέρες ανακοίνωσε πως έχουν διαπιστωθεί 18 παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συλλήψεις.

 

 

Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν από Δευτέρα

Συνολικά, 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% επιστρέφουν από Δευτέρα 11 Μαΐου στην εργασία τους, ενώ σε λειτουργία μπαίνουν και πάλι 66.010 επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δίνοντας τη λίστα των καταστημάτων που επαναλειτουργούν.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ., πάντα τηρώντας τις αποστάσεις και τα προφυλακτικά μέτρα.

Αναλυτικά, τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα:

•    εξοπλισμού ήχου και εικόνας
•    κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
•    σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
•    χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
•    ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
•    επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
•    εγγραφών μουσικής και εικόνας
•    παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
•    υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
•    καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
•    ρολογιών και κοσμημάτων
•    καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις :

•    ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
•    ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
•    ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
•    καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας “κατάστημα εντός καταστήματος” (shop in ashop)
Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Επίσης επαναλειτουργούν :

•    οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
•    οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, 
•    καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης