Στα 21 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχονται 352, ενώ 51 περιτπώσεις χαρακτηρίζονται «ορφανές». Παράλληλα, 65 ασθενείς νοσηλεύονται και 9 βρίσκονται διασωληνωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700.

Ο κ. Τσίοδρας  έκανε λόγο για «εκθετική αύξηση», η οποία μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα και δεν επιδείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα.

Όπως είπε «η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To  σύστημα υγείας όπως ο κ. Τσιόδρας θα υποστηριχθεί με 15 εκατ.  εuρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού, ενώ θα διατεθούν  75 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη  2.000 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει  950 προσλήψεις για να υποστηριχθούν οι δομές υγείας με την πανδημία. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα  ενεργοποιήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο του  υπουργείου υγείας και τα νοσοκομεία :  Nίμιτς, Παμμακάριστος, η Αγ. Βαρβάρα και μία πτέρυγα της ιδιωτικού θεραπευτηρίου Αττικό θα  διαχειρίζονται από  σήμερα  μόνο περιστατικά του νέου ιού.

Η Πολιτική Προστασία θα έχει στη διάθεσή της τις λίστες των επιβατών που φθάνουν στην Ελλάδα και δειγματοληπτικά θα γίνεται έλεγχος για την τήρηση της καραντίνας από την πλευρά τους. O κ. Τσίοδρας είπε χαρακτηριστικά ότι : «O  ιός δεν  σέβεται τα σύνορα αν δεν λάβουμε εμείς οι ίδιοι τα μέτρα ατομικής ευθύνης».

Τα καταστήματα που θα μείνουν ανοικτά από την Τετάρτη

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που συμμετείχε στην ενημέρωση ανακοίνωσε επέκταση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ και λειτουργία τους την Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν όλα τα καταστήματα που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα.

Τα καταστήματα που δεν κλείνουν είναι τα εξής:

    Σούπερ μάρκετ
    Φαρμακεία
    Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α
    Περίπτερα/μίνι μάρκετ
    Πρατήρια καυσίμων
    Τράπεζες
    Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι
    Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
    Συνεργεία
    Pet shops
    Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
    Καταστήματα με οπτικά είδη

Επίσης,  το ωράριο λειτουργίας των  σούπερ μάρκετ θα διευρυνθεί, δηλαδή θα είναι ανοιχτά από τις  7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης