Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Πατήστε εδώ και δείτε ζωντανά – live την κρίσιμη ψηφοφορία 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μπουένος Άιρες, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος της πόλης που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τον απερχόμενο πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Τόκιο και Κωνσταντινούπολη θα διεκδικήσουν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, καθώς μετά την πρώτη ψηφοφορία της 125ης Συνόδου της ΔΟΕ, η υποψηφιότητα της Μαδρίτης αποκλείσθηκε από την συνέχεια του «χρίσματος».

Η ανακοίνωση της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες αναμένεται στις 23.00 (ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν τους «αθανάτους» ότι θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο στο απίστευτο οικονομικό κόστος μιας τέτοιας διοργάνωσης αλλά και στο αν θα καταφέρουν να παράσχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για την τέλεσή τους.

«Το να επιλεγεί μια πόλη ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ήδη ένα χρυσό μετάλλιο», είπε ο Mike Lee, βετεράνος τριών Ολυμπιάδων. «Δεν μπορούν όλες οι χώρες να τους φιλοξενήσουν, δεν έχουν την οικονομική δύναμη να το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Θεωρείται ότι είναι μια από τις πιο δύσκολες ψηφοφορίες διότι μέχρι αυτή την στιγμή καμία πόλη δεν φαίνεται να προηγείται καθαρά. Τα προγνωστικά αλλάζουν συνεχώς και οι ζυμώσεις ξεκινούν από τις 08.00 το πρωί έως τις 01.00 το βράδυ. Αλλά και για τον επόμενο πρόεδρο της ΔΟΕ.

To zougla.gr επικοινώνησε με το επίτιμο μέλος της ΔΟΕ, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά η οποία περιγράφει με λεπτομέρειες όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού και τα συναισθήματα που επικρατούν λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί η χώρα που θα αναλάβει να διοργανώσει τους αγώνες της Ολυμπιάδας του 2020.


(Το lobby του ξενοδοχείου της Συνόδου της ΔΟΕ, εδω γίνονται οι μεγάλες ζυμώσεις και για την πόλη που θα κερδίσει την ψηφοφορία για το 2020)


(Παράλληλα γίνονται και οι ζυμώσεις για τον πρόεδρο της ΔΟΕ που για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ υπάρχουν 6 πρόεδροι. Στη φωτογραφία ο Γερμανός Thomas Bach πρώην ολυμπιονίκης της ξίφασκιας που θεωρείται το φαβορί {με το άσπρο πουκάμισο και τα γυαλιά})


(Φάνη Πάλλη – Πετραλιά μαζί με Σπύρο Καπράλο πρόεδρο ΕΟΕ στο lobby του ξενοδοχείου)


(Οι έλληνες παντού! Ντόρα Πάλλη με την ελληνίδα ψυχή των δημοσίων σχέσεων της ΔΟΕ Μαριάννα Δρακοπούλου)


(Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, Άννα Μαρία, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Ντόρα Πάλλη)


(Φάνη Πάλλη – Πετραλιά με την Maria Pilar των Βουρβόνων, αδερφή του βασιλιά Χουάν Κάρλος που εχει έρθει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Μαδρίτης 2020)


(Το Θέατρο «Colon» όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της Συνόδου)


(Θέατρο «Colon»)


(Τελετή έναρξης στο Θέατρο «Colon» στην πόλη του Μπουένος Άιρες, που θεωρείται ένα απο τα καλύτερα θέατρα στον κόσμο. Στη φωτογραφία: Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Σπύρος Καπράλος πρόεδρος ΕΟΕ, Ισίδωρος Κούβελος πρόεδρος ΔΟΑ)

Η αποχώρηση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ

Ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία στη φετινή σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχει και η επικείμενη αποχώρηση, από την θέση του προέδρου της ΔΟΕ όπου βρίσκεται τα τελευταία 12 χρόνια, ο Ζάκ Ρόγκ.

«Φεύγω χωρίς νοσταλγία. Δεν ψάχνω το παρελθόν, κοιτώ τη ζωή μου από εδώ και πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη. «Δεν είναι αποχαιρετιστήριο, και δεν είναι adios, όπως λένε στα ισπανικά», αφού, όπως είπε, θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ως επίτιμο μέλος και σχεδιάζει να παρακολουθήσει τους μελλοντικούς Αγώνες.

«Οι τρεις υποψήφιες πόλεις είναι σε θέση να διοργανώσουν καλούς Αγώνες, και οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία είναι στέρεες επιλογές», είχε προσθέσει.

«Μάχη» για την πρώτη θέση

Εν μέσω κρίσης, η Μαδρίτη υποστήριξε ότι μπορεί να διοργανώσει τους λιγότερο δαπανηρούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς; Έχοντας ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών.

Η δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας Άνα Μποτέγια εξήγησε πως «το ουσιαστικό μήνυμα σε μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής κρίσης σαν αυτή στην οποία βρισκόμαστε, είναι πως 80% των υποδομών είναι έτοιμες. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα χωρίς ρίσκο, μια ασφαλή υποψηφιότητα».

Η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης στηρίζεται στην εικόνα μιας πόλης που πατάει σε δύο ηπείρους. Όραμα της τουρκικής υποψηφιότητας είναι ακριβώς αυτό: η αρμονική γεφύρωση και συνύπαρξη πολιτισμών, πεποιθήσεων και παραδόσεων στο πλαίσιο του Ολυμπισμού.

«Θα έχουμε ένα παιχνίδι, μία πόλη, δύο ηπείρους, θα ανοιχτούμε σε νέους πολιτισμούς, νέα οράματα και θα είναι πολύ ενδιαφέρον για το Ολυμπιακό Κίνημα να δει αυτό το κομμάτι του κόσμου», δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης της Κωνσταντινούπολης Χασάν Αράτ.

Πενήντα έξι χρόνια μετά την πρώτη φορά, το Τόκιο φιλοδοξεί να ξαναφιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιαπωνική πρωτεύουσα προβάλλει ως φαβορί, όμως οι ανησυχίες για την υποψηφιότητά της εδράζονται στα επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Τσουνεκάζου Τακέντα εμφανίζεται καθησυχαστικός και επισημαίνει ότι «το επίπεδο ακτινοβολίας στο νερό ή το φαγητό είναι απολύτως ασφαλές».

Promo video για τις υποψηφιότητες των τριών χωρών:

Κωνσταντινούπολη


O πρωθυπουργός της Τουρκίας, Tayyip Erdogan

Μαδρίτη


O Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy

Τόκιο


Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης