Tα καταστήματα με παιδικά παπούτσια, είδη δώρων και είδη ρουχισμού ήταν εκείνα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών χθες, κατά τη διάρκεια της «λευκής νύχτας» στο κέντρο της Αθήνας, με τα καταστήματα να είναι ανοιχτά έως τις 11.00 το βράδυ.

Αν και δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες, η οδός Ερμού και οι γύρω δρόμοι γέμισαν με κόσμο, ενώ είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν στις 20.00 έκλεισε το πολυκατάστημα «Άττικα», οι καταναλωτές χτυπούσαν τις πόρτες ζητώντας να ανοίξει και να λειτουργήσει έως τις 23.00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με τη συζήτηση που αναπτύχθηκε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα καταστήματα ανοικτά και σήμερα, 29 Δεκεμβρίου: «Πρέπει να ακολουθείς τον καταναλωτή και όχι να τον περιμένεις. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει εγκαίρως η σχετική απόφαση, καθώς τώρα δημιουργείται εμπλοκή με τον νόμο».

Πάντως, η «λευκή νύχτα» εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη και το Παρίσι, προκειμένου να ενισχύεται η επισκεψιμότητα των εμπορικών καταστημάτων αλλά και να προβάλλονται οι πόλεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα από τις 11.00 έως τις 18.00 λειτουργούν τα καταστήματα με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο μόνο στη Χερσόνησο και στο Μαλεβύζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις προτάσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα για λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου (σ.σ.: 29 Δεκεμβρίου), το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι -λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα- η λειτουργία των καταστημάτων κατά την εν λόγω ημερομηνία θα μπορεί να γίνει μόνο «στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών» και προσθέτει: «Κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη», καθώς «δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι αντιληπτό το εύλογο του αιτήματος να λειτουργήσουν τα καταστήματα στις 29 Δεκεμβρίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι προτάθηκε ήδη να δοθεί αυτή η δυνατότητα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποκτούσαν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων.

«Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις του εμπορικού κόσμου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης της λειτουργίας των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Εφόσον υπάρξουν τέτοια αιτήματα, το υπουργείο θα εξετάσει τροποποίηση του νόμου 4177, ούτως ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το 2014, αντί του 2015, που προβλέπεται με το ισχύον πλαίσιο ότι μπορεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες» σημειώνει το υπουργείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης