Δωροδοκίες και κατά παραγγελία… αθωωτικές αποφάσεις συνθέτουν το «σκοτεινό» παζλ της υπόθεσης, η οποία φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα.

Την ενοχή του προέδρου Εφετών Γιάννη Ευσταθίου και του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου, ζήτησε το πρωί, ο εισαγγελέας της έδρας Νίκος Δεγαίτης, στη δίκη που μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία, ύστερα από 18 μήνες ακροαματικής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κουβάρι της υπόθεσης αυτής ξεκινά πριν από 8 χρόνια, στον απόηχο του αποκαλούμενου παραδικαστικού, όταν ο μέχρι πρότινος φυγόδικος επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης είχε καταγγείλει ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού με αντάλλαγμα την αθώωσή του, σε άλλη δίκη.

Ο Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος το 2010 δικαζόταν μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του για εμπλοκή στο γνωστό ως «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1», μεταξύ των οποίων ο άλλοτε δικαστής Ευάγγελος Καλούσης είχε καταγγείλει τον πρόεδρο εκείνου του δικαστηρίου Γιάννη Ευσταθίου ότι τον εκβίαζε προκειμένου να τον αθωώσει. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε μεσολαβήσει μάλιστα ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, ο οποίος του ζητούσε 60.000 ευρώ, τα οποία, όπως του έλεγε, απαιτούσαν οι δικαστές.

Ο Γιάννης Μπολέτσης ο οποίος έκτοτε ήταν φυγόδικος έως πρόσφατα που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο έχει επίσης υποστηρίξει πως αντικείμενο συνδιαλλαγής ήταν και η τότε αθώωση του Πέτρου Μαντούβαλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα μάλιστα με το κατηγορητήριο της παρούσας δίκης ο πρόεδρος Εφετών Γιάννης Ευσταθίου κι ακόμη ένα μέλος εκείνου του δικαστηρίου Αθανάσιος Μουστάκας, φέρονται να έλαβαν, από το Μάιο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2010, 600.000 ευρώ από τον Πέτρο Μαντούβαλο – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – προκειμένου να αθωώσουν τον ίδιο και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας Ν. Δεγαίτης πρότεινε την ενοχή του προέδρου Εφετών Γιάννη Ευσταθίου και του δικηγόρου Πέτρου Μαντούβαλου ενώ αντίθετα ζήτησε την απαλλαγή του Γιάννη Μπολέτση επισημαίνοντας μάλιστα ότι κακώς παραπέμφθηκε σε δίκη. «Έπρεπε εξαρχής να μην παραπεμφθεί. Τα στοιχεία θεμελιώνουν πως εξαναγκάστηκε καθώς βρέθηκε προ καταστάσεως ανάγκης. Η επίμαχη πράξη της δωροδοκίας ήταν απότοκος έντονου φόβου που ένιωσε από τον αδίστακτο δικαστικό λειτουργό. Το μόνο που θα μπορούσε να δεχθεί ήταν διαπραγματεύσεις ως προς τη μείωση αρχικού ποσού» επισήμανε ο εισαγγελέας, καταλήγοντας πως ο Γιάννης Μπολέτσης πρέπει να αθωωθεί.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να κριθεί ένοχος και ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης για την εκβίαση του επιχειρηματία αφού φέρεται ότι είχε μεσολαβητικό ρόλο σ’ αυτήν.

Ο κ. Δεγαίτης πρότεινε ωστόσο την απαλλαγή του αρχιμανδρίτη λόγω εξαλείψεως του αξιοποίνου για το αδίκημα της πλημμεληματικής δωροδοκίας (παραγραφή).

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απαλλαγούν, λόγω παραγραφής ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος και ο ιερέας Διον. Ζήκος. Αντίθετα, εισηγήθηκε ζήτησε την ενοχή του Σταύρου Γεωργιτσιανάκου για διαμεσολάβηση σε ενεργητική δωροδοκία δικαστή άνω των 120.000 ευρώ.

Απαλλακτικός όμως ήταν οι εισαγγελέας για το δικηγόρο Κωνσταντίνο Ντάλτα, λόγω αμφιβολιών αλλά και για τον εφέτη Αθανάσιο Μουστάκα.

Επίσης, ο εισαγγελέας πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για αυτό το αδίκημα στο ακροατήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης