Όργιο λαθροδιακίνησης προσφύγων και μεταναστών απ’ όλες τις πλευρές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας την κινητοποίηση των διωκτικών αρχών. Στις υποθέσεις επιχείρησης προσέγγισης των ελληνοσκοπιανών συνόρων, για πρώτη φορά προστέθηκε απόπειρα διακίνησης με προορισμό τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο εντοπισμός ενός λεωφορείου με βουλγαρικές πινακίδες τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου κοντά στην αερογέφυρα Σταυρούπολης, με το οποίο είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν οικογένειες σύρων προσφύγων προς την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκαλεί προβληματισμό στις αρχές και κινητικότητα στην αστυνομία στη Δυτική Μακεδονία.
Το λεωφορείο εντοπίστηκε από αστυνομικούς, αφού είχαν επιβιβαστεί σ’ αυτό 87 Σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 46 παιδιά, η πλειοψηφία τους κάτω των πέντε ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ακινητοποίησαν αμέσως τον 49χρονο έλληνα οδηγό του λεωφορείου και ακόμη τέσσερις αλλοδαπούς, τρεις Σύρους και έναν Ιρακινό, οι οποίοι κατηγορούνται πως είχαν φροντίσει τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Όσοι πρόσφυγες κατέθεσαν στις διωκτικές αρχές αποκάλυψαν πως είχαν συμφωνήσει να καταβάλουν ο κάθε ενήλικας το ποσό των 5.000 δολαρίων ο καθένας μέχρι να φτάσουν σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι πρόσφυγες ήταν αυτοί που είπαν στους αστυνομικούς πως στόχος ήταν να φτάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μέσω Αλβανίας και πως το δρομολόγιο είχε προορισμό τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η οδός της Αλβανίας είχε συζητηθεί έντονα μετά την εκκένωση της Ειδομένης, όμως καμία κίνηση δεν είχε παρατηρηθεί την περίοδο εκείνη. Το γεγονός πως οι διακινητές στρέφουν τους πρόσφυγες και σ’ αυτό το δρομολόγιο επιβεβαιώνεται από το σύλληψη 17 Αφγανών το Σάββατο στα σύνορα Αλβανίας – Κοσόβου από την αλβανική πλευρά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Αλβανίας. Οι πρόσφυγες είχαν στόχο να μπουν με τη βοήθεια διακινητών στο Κόσοβο και από εκεί να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω Σερβίας ή Μαυροβουνίου.

Ροές προς Σκόπια

Την ίδια ώρα πάντως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές εξακολουθούν να αυξάνονται προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης. Καθημερινά οι διωκτικές αρχές, που έχουν αυξήσει τους ελέγχους στην περιοχή, εντοπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι με τη βοήθεια διακινητών επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα. Αρκετοί είναι αυτοί που όταν περάσουν συλλαμβάνονται από τις σκοπιανές αρχές και επιστρέφονται πίσω από «περάσματα» του φράχτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σαββατοκύριακο οι αστυνομικές αρχές του Κιλκίς εξιχνίασαν τρία περιστατικά λαθροδιακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Στη μία περίπτωση συνελήφθη 38χρονος Έλληνας που μετέφερε με κλεμμένο αυτοκίνητο έξι Πακιστανούς και στις άλλες δύο συνελήφθησαν δύο Αλβανοί ηλικίας 21 και 25 χρόνων που μετέφεραν επτά πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και έξι Αφγανούς αντίστοιχα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, όπως προκύπτει από τις συλλήψεις των διακινητών, παραλαμβάνονται από τους σύγχρονους δουλέμπορους στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.

Πάντως από τις συλλήψεις που γίνονται και στο εσωτερικό των Σκοπίων προκύπτει πως οι λαθροδιακινήσεις φεύγουν από τα σύνορα του γειτονικού κράτους. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε πως οι αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν οδηγό φορτηγού από τα Σκόπια που μετέφερε 75 πρόσφυγες και μετανάστες προς τη Σερβία.

Στο μεταξύ, με τον ίδιο ρυθμό συνεχίζονται και οι προσπάθειες εισόδου μεταναστών από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου πάντως εξακολουθούν να παρατηρούνται και ενισχυμένες αντίστροφές ροές προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο οι αρχές της Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν 40χρονο Έλληνα που μετέφερε τέσσερις Πακιστανούς. Η αστυνομία της Ορεστιάδας συνέλαβε στη μία περίπτωση δύο Αφγανούς που μετέφεραν 13 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία και στη δεύτερη δύο Σύρους που μετέφεραν οκτώ Πακιστανούς.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης