Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στον τομέα των δημοσίων έργων ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης, μιλώντας κατά την τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου.

«Τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο και το μέλλον δείχνει σκοτεινό, οπωσδήποτε αβέβαιο. Το γνωρίζετε όλοι σας, το βιώνουμε εμείς ως διοίκηση του ΣΑΤΕ καθημερινά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόσταγμα απ’ όσα συνέβησαν στο χρόνο ο οποίος μεσολάβησε από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση, ήταν η αγωνία για την επιβίωση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και ευρύτερα του κλάδου, είπε παρουσία του Γενικού Γραμματέα ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη (Δημοκρατική Συμπαράταξη), της εκπροσώπου του Τομέα Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Εβίνας Λιοσάτου, του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, εκπροσώπων φορέων των τεχνικών και πλήθους μελών του Συνδέσμου.

Και πρόσθεσε:

«Είναι φανερό πλέον σε όλους μας ότι λόγω ελλείψεως πιστώσεων, τόσο το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο και τα επόμενα χρόνια, δεν θα υπάρξει πρόγραμμα μικρών και μεσαίων κατασκευαστικών έργων, ώστε να καλύψουν το μέγα πλήθος των εργοληπτικών επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα, παρά τις προγραμματικές δηλώσεις των κ.κ. Σταθάκη και Δραγασάκη.

Τα δημοπρατούμενα έργα μειώνονται δραστικά και είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία του ΣΑΤΕ προκύπτει ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 δημοπρατήθηκαν 50 έργα προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ και άνω έκαστο, το 2015 οι αντίστοιχες δημοπρατήσεις περιορίστηκαν στις 26 και εφέτος μόλις στις 22.

Κι αυτό είναι επόμενο να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον κλάδο, ο οποίος διαπιστώνει ότι μένει χωρίς λεφτά, αλλά και δίχως δουλειά.

Διαπιστώνει, επίσης, ότι ακυρώνεται κάθε ελπίδα για πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση στο σύνολο της οικονομίας από την κατασκευή των έργων, προκαλώντας ανησυχία και σε πολλούς άλλους παραγωγικούς κλάδους, βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς και εμπόριο, φυσικά και στο πλήθος των απασχολουμένων στον τομέα».

Για να τονίσει:

«Κατά την άποψή μας το ζήτημα ενός σταθερού, σε αριθμό, διασφαλισμένου από άποψη χρηματοδότησης και γεωγραφικά κατανεμημένου σε όλη τη χώρα προγράμματος μικρών και μεσαίων έργων τα επόμενα χρόνια, είναι ένα καίριο ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από την κυβέρνηση με όλους τους φορείς των κατασκευαστικών έργων, επειδή επηρεάζει άμεσα τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κυρίως την ανεργία.

Η χώρα, αλλά και η επιχειρηματικότητα, έχει πια ανάγκη από ένα μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, αν θέλουμε να ορθοποδήσει και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή πορεία».

Προς υποστήριξη της πρότασης, υπενθύμισε ο κ. Αθουσάκης ότι οι κατασκευές συμβάλουν άμεσα και έμμεσα στο 22% των φόρων και εισφορών που εισπράττει το κράτος και καταγράφονται στο ΑΕΠ. Συνοπτικά, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ, απ’ το οποίο 0,4 ευρώ καταλήγουν άμεσα στα ταμεία του κράτους. Αντίστοιχα, για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές, δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία, εκ των οποίων 13 αφορούν άμεσα τον κλάδο των κατασκευών.

«Στην σημερινή δυσχερέστατη συγκυρία του ασφαλιστικού και των δημόσιων εσόδων, τα έργα, ιδίως τα μικρά και μεσαία, είναι δυνατόν να δώσουν άμεσες απαντήσεις, βάζοντας παράλληλα σε επανεκκίνηση συνολικά την οικονομία» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ αναφέρθηκε στα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως, για παράδειγμα, την εξόφληση των λογαριασμών έργων ως το τέλος του 2015, απορροφώντας ως και το τελευταίο ευρώ από τις προβλεπόμενες πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, είπε, ότι βιώσαμε την εργώδη προσπάθεια και της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών, κυρίως κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2015, για εξόφληση αυτών των λογαριασμών. Και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ότι τα σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την ‘υπερδέσμευση’ του ΕΣΠΑ 2007-2013 τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία ξεκίνησαν και, φυσικά, έπρεπε να ολοκληρωθούν, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απένταξής τους, κυρίως επιστροφής χρημάτων στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είχαν δαπανηθεί.

Αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα προβλήματα διογκώθηκαν, έγιναν εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις μας, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση από τους θεσμούς και τη νέα συμφωνία, που οδήγησαν ουσιαστικά σε ‘στάση πληρωμών’ την κυβέρνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015.

Έχουμε την αίσθηση ότι κι αυτή την περίοδο πάνε να δημιουργηθούν οι ίδιες δυσκολίες, οι οποίες υπήρχαν το περσινό καλοκαίρι και οδήγησαν στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών. Και ευλόγως ανησυχούμε, αφού κάποια έργα απειλούνται με διακοπή λόγω αδυναμίας συνέχισής τους από τους εργολήπτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης