Η οικογένεια Σταυροπούλου σε επιστολή που απέστειλε στο zougla.gr, καταφέρεται κατά του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον Δήμο Γορτυνίας, εξαιτίας παραλείψεων της διοίκησης όσον αφορά στα έργα του αποχετευτικού δικτύου, με αποτέλεσμα να μολύνεται από τα αστικά λύματα που ανεξέλεγκτα και παράνομα απορρίπτονται οικόπεδο της ιδιοκτησίας της. Μάλιστα, για το πρόβλημα έχουν επιβληθεί και διοικητικά πρόστιμα, το ζήτημα όμως δεν έχει επιλυθεί.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του zougla.gr για το ιστορικό της υπόθεσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η επιστολή:

 «Κύριε Περιφερειάρχη,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζετε προσωπικά σχετικά με την χρόνια παραβατική συμπεριφορά αρκετών κατοίκων στην κοινότητα Καλλιανίου του Δήμου Γορτυνίας, που έχουν συνδέσει αυθαίρετα και παράνομα τις αποχετεύσεις τους με ημιτελές έργο αποχετευτικού δικτύου, καθώς δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων με τη σχετική άδεια.

Η οικογένεια Σταυροπούλου, ως άμεσα θιγόμενη από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της στην περιοχή «Κάτω Βρύση» της κοινότητας, έχει προσφύγει επώνυμα στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να σταματήσει η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια και πασχίζει να επιλυθεί το ζήτημα, επιφυλασσόμενη να διεκδικήσει αποζημίωση.

Από το 2010 έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις. Ενδεικτικά, το 2010 καταλογίστηκε πρόστιμο 5.000 € στο Δήμο Τροπαίων και στη συνέχεια το 2012 συνολικά πρόστιμα 9.000 €, το 2013 πρόστιμο 3.000 €, το 2014 πρόστιμο 10.000 € και το 2016 πρόστιμο 15.000 € στο Δήμο Γορτυνίας, όπου πλέον ανήκει η κοινότητα βάσει του σχεδίου Καλλικράτη.

Μας εξαναγκάσατε το 2014 να απευθυνθούμε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όταν ανακαλύψαμε τη μείωση επί των προστίμων που εισηγήθηκε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, ενώ επρόκειτο για επαναλαμβανόμενο και μη θεραπευμένο περιβαλλοντικό παράπτωμα.

Το 2016 ο πρόεδρος της κοινότητας και κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι στα τοπικά μέσα, ζήτησαν συλλήβδην από το πολιτικό προσωπικό του Νομού Αρκαδίας απροκάλυπτα κι ανερυθρίαστα να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και αμέσως με επιστολή μας σας κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την παράλογη απαίτηση των κατοίκων, την οποία καταγγείλαμε στον τοπικό τύπο, αφού προωθούσε την ανιστόρητη, αφελή και επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή άποψη της επιλεκτικής εφαρμογής ή μη εφαρμογής των νόμων, για καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης και επιλεκτικής εφαρμογής των νόμων κι αναρωτηθήκαμε αν αυτό το θράσος ήταν απόρροια τυχόν παραλείψεων του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου της περιοχής.

Πρόσφατα στις 27 Ιουνίου υπογράψατε την επιβολή νέου χρηματικού προστίμου στο Δήμο Γορτυνίας, 10.000 €, με περαιτέρω διοικητικές κυρώσεις, έχοντας αφήσει ανενεργή την υπόθεση σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία σας διοικητική πράξη τον Σεπτέμβριο του 2016 κι ενώ μεσολάβησε τον Ιούνιο του 2017 η πρωτόδικη καταδίκη από το Τριμελές Πρωτοδικείο Τρίπολης του δημάρχου κυρίου Γιαννόπουλου, παρουσία του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και της οικογενείας μας.

Εκκρεμεί φυσικά η απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου, καθώς ασκήθηκε έφεση από τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα. Γνωρίζετε ότι εκκρεμεί και πειθαρχική δίωξη του Δημάρχου που δρομολογήθηκε το 2015 κι έκτοτε αναμένεται απόφαση.

Πώς επιτρέπεται αυτά τα δύο χρόνια να δίνετε την πεποίθηση στους παρανομούντες ότι μπορούν να μην τιμωρούνται; Πώς τους επιτρέπετε να εξακολουθούν να υποβαθμίζουν το περιβάλλον εν γνώσει σας; H κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Κάθε καλοκαίρι που σφύζει από επισκεψιμότητα η κοινότητα λόγω παραθεριστών, το φυσικό περιβάλλον επιβαρύνεται με πολλαπλάσιο φορτίο από αστικά λύματα. Δυστυχώς, δεν ανήκει στην αρμοδιότητα μας να καλύψουμε πιθανά κενά που προκύπτουν από έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Αρκαδίας.

Διανύετε κι εσείς τη δεύτερη θητεία σας ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου, από το 2010 μέχρι και σήμερα, και πιστεύαμε ότι θα επικεντρώνατε περισσότερο το ενδιαφέρον σας επί περιβαλλοντικών θεμάτων. Αντιλαμβάνεστε κι εσείς την οικογένεια μας ως Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί ύστερα από την παράλογη απαίτηση των κατοίκων της περιοχής;

Οι βουλευτές Αρκαδίας καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή για την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή, αλλά ουδείς αναφέρεται στην παρανομία κάποιων κατοίκων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης και πραγματικά θα χαρούμε ιδιαίτερα να γίνει το έργο στην περιοχή μας.

Ως οικογένεια δεν σας ζητήσαμε ευνοϊκή μεταχείριση, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες, να πράξετε τα δέοντα, να εφαρμόσετε τους νόμους και να διασφαλίσετε την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Σας κατηγορούμε και σας θεωρούμε συνυπεύθυνο για τη μέχρι τώρα συνεχιζόμενη περιβαλλοντική ρύπανση.

Η προσβολή της προσωπικότητάς μας, η υλική – ηθική βλάβη και η γενικότερη ταλαιπωρία που υφιστάμεθα όλα αυτά τα χρόνια είναι ανείπωτη.

Για την οικογένεια Σταυροπούλου

Σοφία Σταυροπούλου»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης