Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία, σύμβουλος που κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ αριθμού ψήφων, παρατάξεις που «σκαρφάλωσαν» στις πρώτες θέσεις παίρνοντας το «βάπτισμα του πυρός» στη σχετική διαδικασία και άλλες που καταβαραθρώθηκαν σε σχέση με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις εκλογές του 2017.

Όπως και να έχει οι φετινές εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχαν αρκετές εκπλήξεις. Για άλλους ευχάριστες και για άλλους δυσάρεστες. Το GRTimes σήμερα, επιχειρεί να συνθέσει το παζλ κερδισμένων και χαμένων της διαδικασίας, πάντα με γνώμονα τα τελικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κερδισμένοι των εκλογών

Αναμφισβήτητα ο μεγάλος κερδισμένος των φετινών εκλογών, είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣΘ, Δημήτρης Φινοκαλιώτης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία» πήρε τη νίκη, έστω και στο…90’ από τον μεγάλο του αντίπαλό και απερχόμενο πρόεδρο Στάθη Κουτσοχήνα και αναλαμβάνει την προεδρία του Συλλόγου σε μια κομβική εποχή για τον κλάδο.

Στους μεγάλους κερδισμένους, συγκαταλέγεται σίγουρα και ο ταμίας του ΔΣΘ, Αναστάσιος Ντούγκας. Ο τελευταίος, αύξησε θεαματικά τις ψήφους του σε σχέση με το 2017, καταγράφοντας μάλιστα ιστορικό ρεκόρ ψήφων στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Ντούγκας πήρε περισσότερες ψήφους από ολόκληρες παρατάξεις και φυσικά είναι πρώτος στη σταυροδοσία με σεβαστή διαφορά από τον δεύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, στην κατηγορία των κερδισμένων θα πρέπει να προστεθεί οπωσδήποτε και ο Γιάννης Στεφάνου, ο οποίος αν και συμμετείχε για πρώτη φορά στη διαδικασία ως επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα οι δικηγόροι» έκοψε το νήμα ως τρίτος στη διαδικασία, ξεπερνώντας άλλα πρωτοκλασσάτα ονόματα που φάνταζαν ως φαβορί για την κατάληψη υψηλότερης θέσης.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά του σε σχέση με το 2017 αύξησε σημαντικά και η παράταξη «Εναλλατικτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» με τον Χαράλαμπο Κουρουνδή στο τιμόνι.

Οι χαμένοι τις εκλογικής μάχης

Φυσικά από τη φετινή διαδικασία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι χαμένοι. Αυτοί που πίστεψαν αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

Σε αυτή τη δύσκολη θέση βρέθηκε σίγουρα ο Στέλιος Μαυρίδης, ο επικεφαλής της παράταξης ACTUS (ΑΚΤΟΥΣ), ο οποίος τερμάτισε στην έβδομη θέση, όντας Α’ αντιπρόεδρος στο μέχρι πρότινος διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο κ. Μαυρίδης αν και ο ίδιος συγκέντρωσε παραπάνω από τους μισούς ψήφους ολόκληρου του συνδυασμού του, μείωσε πολύ τα ποσοστά του και μοιραία συγκαταλέγεται στους χαμένους, αν και εκλέγει δύο συμβούλους.

Αμέσως μετά στη σχετική λίστα ακολουθεί η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Ο συγκεκριμένος συνδυασμός το 2017 τα πήγε περίφημα με επικεφαλής τότε την Γιάννα Παναγοπούλου σπάζοντας το φράγμα των 400 και πλέον ψήφων, όμως φέτος με προεξέχοντα στο ψηφοδέλτιο τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο είχε σημαντικές απώλειες, με αποτέλεσμα να χάσει θέσεις στην τελική κατάταξη και τελικά να καταφέρει να εκλεγεί μόνο ο ίδιος και η πρώτη σε σταυρούς από την παράταξη του Αφροδίτη Νεστορα.

Τα ίδια ισχύουν πάνω – κάτω και για την παράταξη «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» του Παναγιώτη Γεωργιάδη, η οποία αν και είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ  «βυθίστηκε» σε σχέση με τις εκλογές του 2017 όταν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν ο Αθανάσιος Αλεξόπουλος και πλέον από τους δύο συμβούλους που εξέλεξε, έπεσε στον έναν χωρίς να καταφέρει ο ίδιος να εκλεγεί. Ο σύμβουλος που εκλέχθηκε Ηλίας Γκίλδης.

Επιπλέον, σχεδόν τα ίδια ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη «μάχη» σημείωσε και ο Πέτρος Σαμαράς με το «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων», με έκπληξη σε επίπεδο συμβούλων καθώς εκλέχθηκε πρώτος ο Γιάννης Αντωνίου, και δεύτερο ο σημερινός Β’ αντιπρόεδρος, Γιώργος Κουτσός.

Σε επίπεδο συμβούλων

Πιο απλά δείχνουν να είναι τα πράγματα σε επίπεδο δικηγορικών συμβούλων. Πέρα από τον Αναστασίο Ντούγκα που όπως προαναφέρθηκε κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ψήφων, εξαιρετική ήταν και η παρουσία, όπως αυτή φάνηκε από τα τελικά αποτελέσματα, και του Χρήστου Βρίκου.

Ο σύμβουλος της παράταξης «Δικηγορική Πρωτοπορία» του Δημήτρη Φινοκαλιώτη που κέρδισε εν τέλει και τις εκλογές, ήταν πρώτος σε σταυρούς, ενώ συγκέντρωσε και αυτός μεγάλα νούμερα ψήφων στην ιστορία των εκλογών του ΔΣΘ, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ιάκωβο Ψωμιάδη.

Στα αξιοπρόσεκτα των εκλογών και οι ψήφοι που συγκέντρωσε ο Μιχάλης Μήττας της παράταξης «Πρώτα οι Δικηγόροι» του Γιάννη Στεφάνου που κατετάγη στην τρίτη θέση, ο οποίος έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 200 και πλέον ψήφων.

Στάθης Κουτσοχήνας: Γιατί δεν είναι κερδισμένος, αλλά ούτε και χαμένος

Ο Στάθης Κουτσοχήνας, μπορεί να απέρχεται της προεδρίας του Δικηγορικού Συλλόγου, ωστόσο έχει σοβαρούς και βάσιμους λόγους να μην αισθάνεται δυσαρεστημένος για την απώλεια του θώκου και φυσικά δεν συγκαταλέγεται στη σχετική λίστα των χαμένων της διαδικασίας. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά, για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών του ΔΣΘ, ένα ψηφοδέλτιο που παίρνει περισσότερους ψήφους δεν είναι και αυτό που αναδεικνύει τον πρόεδρο. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, το ψηφοδέλτιο του απερχόμενου επικεφαλής του ΔΣ, συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους από τη παράταξη που στήριξε ο νέος πρόεδρος, ωστόσο, έχασε στο νήμα τις εκλογές, καθώς ο επικεφαλής της συγκέντρωσε λιγότερες ψήφους από τον νικητή Δημήτρη Φινοκαλιώτη.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, στο 25μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΘ θα συμμετάσχουν οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Αντωνίου, Βασιλική Βλαδίκα, Χρήστος Βρίκος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Ηλίας Γκίνδης, Ιώ Καρόλου, Απόστολος Κοπανίδης, Χαράλαμπος Κουρουνδής, Στάθης Κουτσοχήνας, Γιώργος Κουτσός, Μιχάλης Μήττας, Αφροδίτη Νέστορα, Δημήτρης Νταφόπουλος, Αναστάσιος Ντούγκας, Χρήστος Παππάς, Μαρία Πρωτοπαπαδάκη, Παύλος Σαλονικίδης, Πέτρος Σαμαράς, Βασίλης Σιαπέρας, Γιάννης Στεφάνου, Ευστρατία Τζουμαϊλή, Βασίλης Τσιγαρίδας, Στέφανος Τσιρτσιμάλης, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, Ιάκωβος Ψωμιάδης.

Πηγή: grtimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης