Μπορεί διάφορα αυθαίρετα συμπεράσματα και δημοσιεύματα να διέσπειραν ανησυχία γύρω από τα επίπεδα της αιθαλομίχλης στην περιοχή της Ξάνθης, όμως τα αποτελέσματα των μετρήσεων που γνωστοποίησε στο XanthiPress.gr ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, όσο και οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Δύο υπερβάσεις των ανώτατων ορίων που δεν ανησυχούν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επικοινωνία του με τον ενημερωτικό δικτυακό τόπο της Ξάνθης ο Καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής, Σπύρος Ραψομανίκης αναφέρει ότι καθημερινά γίνονται μετρήσεις για τις τιμές της αιθαλομίχλης στην Ξάνθη και υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα, που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες και καύση των συστημάτων θέρμανσης, καταγράφηκαν τρεις μικρές υπερβάσεις των ανώτατων ορίων καθώς με όριο τα 150 μικρογραμμάρια μετρήθηκαν τιμές που έφτασαν τα 160 και τα 180 μικρογραμμάρια κυβικού μέτρου συγκέντρωσης. «Δεν είναι τρομακτικές» σημειώνει και προσθέτει πάντως ότι με βάση τις τιμές της περυσινής χρονιάς (καθώς από του χρόνου θα υπάρχουν οι επαρκείς τιμές αφετηρίας στη διάρκεια ενός ολόκληρου χειμώνα) παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων κατά 20-40% , όχι σε μόνιμη βάση αλλά σε μετρικά επεισόδια, όπως χαρακτηρίζονται.

Συνεργασία με την Περιφέρεια, αδικαιολόγητος ο θόρυβος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Ραψομανίκης, υπάρχει συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα ενώ αυτό που μελετάται είναι η εγκατάσταση ενός ακόμη πιο σύγχρονου συνόλου σταθμών στην Περιφέρεια για τη μέτρηση όλων των αέριων ρύπων σε πραγματικό χρόνο, κάτι που δεν είναι δαπανηρό και ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει τον κόσμο καθώς η καλύτερη πληροφόρηση θα μειώσει τις ανησυχίες του.

Ο θόρυβος στις μικρές πόλεις κρίνεται αδικαιολόγητος αλλά όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, διευκρινίζει και προσθέσει ότι «εμείς ζούμε σε καταπληκτικό μέρος με καταπληκτική ατμόσφαιρα, άρα πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις¨. Τέλος, όπως αναφέρει, η αντιμετώπιση του φαινομένου μερικές φορές είναι πολύ απλή: «Όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες καυστήρων ξύλου ή πέλετ διαθέτουν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες (φίλτρα) που με ελάχιστον κόστος μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στους καυστήρες. Αρκεί μια πολιτική απόφαση που να τους κρίνει υποχρεωτικούς και έτσι το περιβάλλον θα προστατευτεί δραστικά» αναφέρει.

Καραλίδης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γίνονται μετρήσεις

Για το θέμα προέβη σε δηλώσεις και ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει συνεργασία με το ΔΠΘ και καθημερινή μελέτη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ομάδα του Καθηγητή Σπύρου Ραψομανίκη και ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι που θα μπορούσε να ανησυχήσει τους κατοίκους.

ΠΗΓΗ: xanthipress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης