Εθνικό σπορ η παιδεραστίαΡεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης


Ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί η δικογραφία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το zougla.gr.

Η καταγγελία είναι τρομακτική. Αρχιμανδρίτης της Βορείου Ελλάδος καταγγέλλεται ότι μαζί με έναν ακόμη άντρα παρενόχλησε σεξουαλικά έναν 5χρονο μέσα στο μοναστήρι του.

Το αν η καταγγελία ευσταθεί κι αν είναι αληθής είναι έργο της Δικαιοσύνης, η οποία τους τελευταίους 10 μήνες κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Έχουν υποβληθεί δύο μηνύσεις, μία τον Σεπτέμβριο του 2014 και μία συμπληρωματική τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, οι οποίες -άγνωστο για ποιο λόγο και παρά τις σχετικές αιτήσεις- ακόμα δεν έχουν συγχωνευθεί.

Δικηγόροι εμφανίζονται και -ξαφνικά- εξαφανίζονται, υψηλόβαθμοι ρασοφόροι και πρώην αεροπαγίτες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την εντιμότητα του καταγγελλόμενου αρχιμανδρίτη, χωρίς καν να γνωρίζουν την υπόθεση.

Την ίδια ώρα η διερεύνηση της καταγγελίας (μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς με πρωταγωνιστές-πρόσωπα υπεράνω προστασίας) εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο, παρά τη σοβαρότητά της.

Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, τα γεγονότα, σύμφωνα με τα όσα καταθέτουν οι μάρτυρες, ξεδιπλώνονται ως εξής:

10 Ιουλίου 2014 - Απόγευμα. Η Άννα Σ., αλβανικής καταγωγής, μητέρα τριών παιδιών, παίρνει τα δύο από αυτά, 4,5 και 3 ετών, και με τη συνοδεία ενός φιλικού ζευγαριού κατευθύνεται προς την Ιερά Μονή…, η οποία απέχει περίπου μιάμιση ώρα από το σπίτι της, προκειμένου να συναντήσει τον ηγούμενο αυτής Αρχιμανδρίτη …

Ο Αρχιμανδρίτης δεν είναι άγνωστο πρόσωπο. Είναι επί τουλάχιστον 15 έτη πνευματικός του συζύγου της Νίκου Γ., της πεθεράς της, αλλά και μιας από τις κουνιάδες της, μοναχής, η οποία μάλιστα μονάζει στο μοναστήρι του επί 21 χρόνια.

Η μητέρα επιστρέφει με τα παιδιά στη 01.00 τα ξημερώματα. Την επόμενη ημέρα, η γιαγιά των παιδιών παρατηρεί ότι ο 4χρονος δείχνει πολύ στενοχωρημένος και είναι σιωπηλός.


(Η διαδρομή που ακολούθησε η Άννα Σ. με τα παιδιά και το φιλικό ζευγάρι)

Όταν η γυναίκα τον ρωτάει τι έχει, εκείνος, όπως ισχυρίζεται η ίδια και ο πατέρας του παιδιού, της απαντά ότι «πήγαν στον γέροντα, ότι δεν πέρασαν καλά και ότι δεν του αρέσουν αυτοί», ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζευγάρι που τους συνόδευσε, λέει ότι ο άνδρας συνέχεια τον έπιανε στα απόκρυφα σημεία του και επειδή δεν ήθελε, τον χτύπησε και τον κλείδωσε στο αμάξι, χωρίς η μητέρα του που ήταν παρούσα να κάνει κάτι.

Μάλιστα, σοκ προκαλούν τα όσα είχε μεταφέρει στη μοναχή θεία των ανηλίκων έτερη μοναχή για τον τρόπο με τον οποίο ο εν λόγω άνθρωπος συμπεριφερόταν στη μεγαλύτερη κόρη του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είχαν μεταφερθεί στη μοναχή, ο συγκεκριμένος άνδρας είχε κατά το παρελθόν παρενοχλήσει σεξουαλικά την κόρη του την ώρα που τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έλειπαν από το σπίτι!

14 Ιουλίου 2014. Τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό και ενώ η γιαγιά και ο πατέρας των παιδιών ρωτούν τη μητέρα επίμονα να τους πει τι έχει συμβεί, εκείνη φεύγει για τέσσερις ημέρες από το σπίτι και, όπως ισχυρίζεται ο πατέρας, πηγαίνει στην Αλβανία.

Επιστρέφει στις 18 Ιουλίου και, σύμφωνα με τη σχετική μήνυση, μερικές ημέρες αργότερα και κάτω από την πίεση των συνεχών ερωτήσεων για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της 10ης Ιουλίου, η Άννα Σ. του επιτίθεται την ώρα που κοιμάται και τον χτυπά στο πρόσωπο. Αργότερα φεύγει και έκτοτε δεν επιστρέφει ποτέ.

Μετά το περιστατικό, ο Νίκος Γ. καταθέτει μήνυση κατά της συζύγου του για εγκατάλειψη τέκνων και συζυγικής στέγης.

26 Ιουλίου 2014. Μερικές ημέρες αργότερα, η Άννα Σ. καταθέτει και εκείνη μήνυση κατά του συζύγου της και ισχυρίζεται ότι εγκατέλειψε τη συζυγική στέγη γιατί την είχε χτυπήσει.

Την ίδια μέρα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Γιαννιτσών, στο οποίο παρίσταται ως βασικός μάρτυρας ο ιδιώτης που καταγγέλλεται από τον 4χρονο για ασέλγεια, βγάζει απόφαση με την οποία διατάζει τη μετοίκιση της μητέρας (η οποία ήδη έχει φύγει από το σπίτι) και των παιδιών, και την παραμονή αυτών στο σπίτι του φιλικού ζευγαριού (!) που την 10η Ιουλίου τούς είχε συνοδεύσει στο μοναστήρι.

28 Αυγούστου 2014. Το δικαστήριο βγάζει προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι του φιλικού ζευγαριού μαζί με τη μητέρα τους. Ο πατέρας ζητεί από το δικαστήριο να εξεταστεί ο 4χρονος, καθώς υποστηρίζει ότι από εκείνη την ημέρα είναι μονίμως σκυθρωπός και δεν θέλει να πλησιάσει τη μητέρα του. Το αίτημά του όμως δεν γίνεται δεκτό, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να μην επιτρέψει στα παιδιά να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι.

Για αυτόν τον λόγο τού ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση δικαστικής απόφασης και αρπαγή ανηλίκου. Εκείνος, από τη μεριά του, λέει ότι αρνείται να επιτρέψει στα παιδιά του να μείνουν στο σπίτι του ανθρώπου που ο μεγαλύτερος γιος καταγγέλλει για σεξουαλική παρενόχληση.

Μήνυση-φωτιά

Τον Σεπτέμβριο και ενώ η μητέρα λείπει από το σπίτι περίπου έναν μήνα, τόσο η θεία όσο και η γιαγιά, αλλά και ο πατέρας των παιδιών, υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος γιος 4,5 ετών αρχίζει να νιώθει πιο άνετα και να ανοίγεται περισσότερο. Τα όσα ισχυρίζονται ότι τους εκμυστηρεύθηκε ο ανήλικος προκαλούν σοκ…!

Σύμφωνα με δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου 2014, αλλά και δύο video που έχει τραβήξει η οικογένεια και έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία, ο ανήλικος φέρεται να ανέφερε στα συγγενικά του πρόσωπα τα έξης:

«Το καλοκαίρι που μας πήγανε στον γέροντα, ο γέροντας με φίλησε στο στόμα και εγώ τον κλότσησα και η μαμά με μάλωσε και με χτύπησε. Μετά με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο με παιχνίδια πρώτα με την Ε. (η σύντροφος του άνδρα που καταγγέλλεται για ασέλγεια) και μετά μόνο μου, και ήρθε ο γέροντας και μου έβγαζε τη γλώσσα και μου έπιανε το πουλάκι και μου βάζε το δάχτυλό του στον ποπό μου και εγώ φώναξα βοήθεια και ήρθε ο ψηλός με το μουστάκι (ο άνδρας που καταγγέλλεται για ασέλγεια), με κοπάνησε στο κεφάλι και με κλείδωσε στο αμάξι. Μετά από ώρα ήρθε πάλι ο ψηλός με το μουστάκι στο αμάξι και εγώ… και μου έπιανε το πουλάκι και έβγαλε το δικό του πουλί έξω να μου το βάλει στο στόμα και εγώ φώναξα βοήθεια και βγήκα από το αμάξι και κρύφτηκα από κάτω και μετά ήρθε η μαμά με μάλωσε να βγω από το αμάξι και μετά με μάλωσε η μαμά να μην τα πω αυτά σε κανέναν, γιατί θα με σκοτώσουν στο ξύλο».

Προφανώς και σε καμιά περίπτωση το zougla.gr δεν υιοθετεί την παραπάνω αναφορά ως αληθή, γι’ αυτό άλλωστε και δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία των «πρωταγωνιστών». Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αυτό ζητεί και μία από τις θείες των ανηλίκων που δέχτηκε να μιλήσει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα:


Η θέση του ηγουμένου

Από τη μεριά του, ο Αρχιμανδρίτης κάνει λόγο για αισχρά ψεύδη, τα οποία έχουν ως βάση και αφορμή τα ενδοοικογενειακά προβλήματα του ζευγαριού.

Ο ηγούμενος ισχυρίζεται ότι ο μηνυτής τον καταγγέλλει επειδή θέλει με αυτόν τον τρόπο να κάνει κακόστην πρώην σύζυγό του.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο πατέρας των παιδιών είχε κατά το παρελθόν βίαιη συμπεριφορά, έπασχε από ψυχωσική συνδρομή και ότι είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρική κλινική λόγω της εξάρτησής του από ναρκωτικά, ενώ σημειώνει ότι πάντα βρισκόταν στο πλευρό του και ότι τον είχε βοηθήσει να ορθοποδήσει οικονομικά και επαγγελματικά.

Επιπλέον, ένας πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου -ο γιος του οποίου μάλιστα είναι ο νομικός παραστάτης του Αρχιμανδρίτη-, δύο Μητροπολίτες, ένας Αρχιμανδρίτης, ένας Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, ένας ιεροδιάκονος, ένας διάκονος, ένας ιερομόναχος, μία μοναχή και ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός βεβαιώνουν και -κάποιοι εξ αυτών- καταθέτουν ότι οι καταγγελίες κατά του Αρχιμανδρίτη είναι ψευδείς και συκοφαντικές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα καταπέσουν.


 

Η μοναχή και ο Αρεοπαγίτης


Πάντως, όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα ισχυρίζεται η έτερη θεία των παιδιών, μοναχή, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, μόναζε στο μοναστήρι του καταγγελλόμενου ρασοφόρου επί 22 χρόνια, μέχρι που, όπως υποστηρίζει, αναγκάστηκε λόγω των όσων συνέβησαν να φύγει απ' αυτό στις αρχές Νοεμβρίου του 2014.

Η μοναχή, λοιπόν, λέει ότι το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου 2014 την επισκέφτηκε ο Αρχιμανδρίτης, ο οποίος της είπε ότι υπάρχουν δύο λύσεις για τον αδελφό της: 

α) είτε, αν θέλει να γλυτώσει την οικογένειά του, να αφήσει την περιουσία του και τη δουλειά του, και να πάει να μείνει με τη σύζυγό του και τα παιδιά σε σπίτι που θα τους παραχωρήσει ο ίδιος, χωρίς όμως να έχει καμία επικοινωνία με άλλα συγγενικά του πρόσωπα

β) είτε ο Αρχιμανδρίτης θα αναγκαζόταν, όπως διεμήνυσε στη μοναχή, προκειμένου να διαφυλάξει το μοναστήρι του, να του κάνει μήνυση.

Παράλληλα, η θεία του παιδιού υποστηρίζει ότι ο ηγούμενος της είπε ότι θα βάλει τον αδελφό της φυλακή και ότι γνωρίζει τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, συμπληρώνοντας ότι ο γιος του πρώην προέδρου είναι δικηγόρος του.

Να σημειωθεί ότι ο ανήλικος έχει καταθέσει από τις 29 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα, παρουσία ψυχολόγου. Την ίδια ημέρα η δικογραφία έφυγε για τη Βέροια. Έκτοτε η έρευνα για την υπόθεση παραμένει στάσιμη.

Βέβαια, αρμόδια για να κρίνει και να καταλήξει το πού βρίσκεται η αλήθεια δεν είναι άλλος από τη Δικαιοσύνη, της οποίας τα αντανακλαστικά, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, θα έπρεπε να λειτουργούν ταχύτερα…

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015, 21:10