Συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και δραστηριότητες, με στόχο την αντιμετώπιση της δραματικής όξυνσης της ρατσιστικής βίας, πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ αναφέρει πως: «υιοθέτησε δύο ειδικές εκθέσεις στις από 19.5.2011 και 17.5.2012 συνεδριάσεις της. Η ΕΕΔΑ έστρεψε πρωτίστως την προσοχή της στη δικαιοσύνη και την αστυνομία, καθώς η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι συστάσεις των διεθνών οργάνων και σχετικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία και οι μηχανισμοί παρακολούθησης των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθώς και η ποινική αντιμετώπισή τους είναι αναποτελεσματικοί ή ανύπαρκτοι. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη έκθεση της ΕΕΔΑ, η βία εξαπλώθηκε και η διασύνδεσή της με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση διευρύνθηκε. Η καταφανής δράση ακραίων ομάδων κρούσης κατά αλλοδαπών γίνεται ανεκτή από τις αρχές σε ένα γενικευμένο και ολοένα οξυνόμενο κλίμα ανασφάλειας, αδιαλλαξίας και παραλυσίας. Στο συμπέρασμα αυτό συντείνουν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των καταγεγραμμένων περιστατικών ρατσιστικής βίας από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το Μάρτιο 2012».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη έκθεση, η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι: «επιχειρεί μια συνοπτική πλην εύληπτη παράθεση των προβληματισμών και των αντίστοιχων προτάσεων των διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη δράση ακραίων ομάδων κρούσης κατά αλλοδαπών. Εξετάζονται, ιδίως, οι πρακτικές εκφοβισμού και συστηματοποίησης της βίας των ομάδων αυτών, καθώς και η ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της συμμετοχής ανηλίκων σε κάποιες από τις ρατσιστικές επιθέσεις. Επιπλέον, η ΕΕΔΑ διατυπώνει την ανησυχία της για την επίδραση στη δημοκρατία της αποδοχής του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας μέσω του δημόσιου πολιτικού και θρησκευτικού λόγου και απευθύνει στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ συγκεκριμένες προτάσεις αποκήρυξης της ρατσιστικής βίας και αναμετάδοσης του ρατσιστικού λόγου. Τέλος, η ΕΕΔΑ προσεγγίζει για πρώτη φορά τη ρατσιστική βία στα γήπεδα. Διατυπώνονται νομοθετικές προτάσεις και συστάσεις στους αθλητικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες, καθώς ο χώρος των γηπέδων αποτελεί το πιο αθέατο ή παραγνωρισμένο φυτώριο ρατσισμού, όπου “ευδοκιμούν” και συνυπάρχουν ακραίες εκφάνσεις της βίας».

Όπως σημειώνει η ΕΕΔΑ: «διαπιστώνει μια σημαντική ποιοτική και ποσοτική αλλαγή: μέχρι πρόσφατα τα ρατσιστικά περιστατικά βίας δεν γίνονταν γνωστά και τα θύματα έμεναν αόρατα για την Πολιτεία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, παρατηρείται έξαρση και εξάπλωση των βίαιων περιστατικών τα οποία φτάνουν στη δημοσιότητα. Η σιωπή της Πολιτείας έναντι της έξαρσης συμβάλλει στη διάχυση του ρατσισμού και τη διαδικασία “απενοχοποίησης” της ελληνικής κοινωνίας για ακραίες και απρόκλητες βίαιες συμπεριφορές. Η συχνότατη πλέον μετάδοση μέσω του Τύπου ειδήσεων σχετικά με ρατσιστικές επιθέσεις δεν αφήνει στις αρχές το περιθώριο να σιωπούν ή να υποτιμούν την εξάπλωση των ρατσιστικών επιθέσεων από ομάδες κατά νομίμως ή μη νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών στην επικράτεια. Αν η Πολιτεία επιδείξει αδράνεια ή ανοχή έναντι των συχνών επιθέσεων και νομιμοποιήσει έστω και δια παραλείψεως την εξάπλωση της ρατσιστικής βίας, το κοινωνικό σύνολο κινδυνεύει να εξοικειωθεί απολύτως με την τυφλή και κυνική βία κατά των αδυνάτων. Η ανασφάλεια δε η οποία προκαλείται σε μεγάλες μερίδες του στοχοποιούμενου πληθυσμού δύναται να οδηγήσει σε ακραίες κοινωνικές συγκρούσεις.

Η ΕΕΔΑ επισημαίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση πως στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ρήξης του κοινωνικού ιστού και ταχύτατης περιθωριοποίησης ομάδων του πληθυσμού, το φαινόμενο απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η συμμετοχή ανηλίκων, υπό την καθοδήγηση ενηλίκων, σε εξαιρετικά βίαια περιστατικά εντείνει την ανησυχία της ΕΕΔΑ, καθώς προμηνύει ότι η ακραία ρατσιστική βία ήρθε για να μείνει. Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία, έστω και αργά, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας ή θα παραδοθεί στην κυριαρχία του μίσους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΕΡΤ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης