Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με σημερινή του, ομόφωνη απόφαση του (Sarwari κ.ά. κατά Ελλάδας -αίτηση υπ ‘αριθ. 38089/12),  στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας δικαστής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση 10 Αφγανών, από την ελληνική αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ίδια απόφαση η Ελλάδα υποχρεώνεται να  καταβάλει 26.000 ευρώ σε έναν από τους ενάγοντες, ποσό 19.500 ευρώ στον καθένα, από  άλλους τέσσερις αιτούντες και 16.000 ευρώ στον καθένα από τέσσερις ακόμη αιτούντες ενώ θα πρέπει να καταβάλλει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η υπόθεση αφορούσε δέκα υπηκόους του Αφγανιστάν που παραπονέθηκαν ότι υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση από αστυνομικούς που αναζητούσαν Αφγανό φυγά που είχε δραπετεύσει από αίθουσα δικαστηρίων.

Εννέα από αυτούς κατήγγειλαν κακομεταχείριση στο κτήριο που κρατήθηκαν και στο αστυνομικό τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση του το Δικαστήριο καυτηριάζει το γεγονός ότι, το προκαταρκτικό στάδιο της ποινικής έρευνας κράτησε έναν… χρόνο καθώς και ότι, η όλη διαδικασία διήρκεσε… επτά χρόνια.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν εξετάσθηκε διεξοδικά το αν η συμπεριφορά των αστυνομικών υπαγορεύθηκε από ρατσιστικά κίνητρα ενώ, επικρίνονται και τα ελληνικά δικαστήρια, που δεν έδωσαν τη δέουσα βαρύτητα σε ορισμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι αστυνομικοί είχαν ενεργήσει στο πλαίσιο μιας άτυπης επιχείρησης.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ καταλήγει στην διαπίστωση ότι, οι Αφγανοί, δεν είχαν επιχειρήσει να επιτεθούν στους αστυνομικούς και δεν είχαν εκδηλώσει βίαιη συμπεριφορά ενώ, ο ένας απ’ αυτούς ήταν ανήλικος  κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση στα Αγγλικά

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης