Έδωσαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, 20:30
Έδωσαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους
Δύο δότες οργάνων έσωσαν τη ζωή σε 4 συνανθρώπους μας που έδιναν χρόνια μάχη για την επιβίωσή τους. Μεταξύ αυτών δύο άνδρες, 31 και 60 ετών αντίστοιχα, που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση υποβλήθηκαν επιτυχώς σε μεταμόσχευση νεφρού στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού του Π.Γ.Ν.Π. την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη Δωρεά Οργάνων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας. Δότης ήταν ένας 55χρονος άνδρας που κατέληξε από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του εγκεφαλικού θανάτου, ο γιος του εκλιπόντα συζήτησε την πιθανότητα της δωρεάς οργάνων με τους ιατρούς και την τοπική συντονίστρια της Μ.Ε.Θ. και άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος και συντόνισε όλη τη διαδικασία από τη Δωρεά Οργάνων μέχρι τη μεταμόσχευση.

Στο χειρουργείο αφαίρεσης των οργάνων προσήλθε για το ήπαρ ομάδα ιατρών του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από το Π.Γ.Ν.Π.. Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής: Το ήπαρ σε άντρα 50 ετών στο Ιπποκράτειο. Ο νεφρός, σε άνδρα 60 ετών στην Πάτρα, ο οποίος υποβαλλόταν 6 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
Καθοριστική σε όλη τη διαδικασία ήταν η συμβολή του ΕΚΑΒ Πάτρας καθώς συνέβαλε στην άμεση μεταφορά του νεφρικού μοσχεύματος και του υλικού για τυποποίηση στην Αθήνα.

Η δεύτερη δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Δότης ήταν ένας 63χρονος άνδρας, ο οποίος κατέληξε επίσης από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Πηγή:pelop
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, 20:30