Ευθ. Λέκκας: Ποια είναι τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, 17:30
Ευθ. Λέκκας: Ποια είναι τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα

Αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας «Γηρυόνης», ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα.

Σε μια πρώτη αποτίμηση ο κ. Λέκκας εξηγεί πως βασικός παράγοντας της καταστροφής, ήταν η ραγδαιότητα του φαινομένου, αλλά και η μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018.

Η αυτοψία

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Λέκκα:

«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

- στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου

- στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας

- στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως

- στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.

Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019, 18:07