Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής την Ελλάδα, ενώ ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό, που θα συνεχιστεί και για τις επόμενες ημέρες, ενώ χιόνια αναμένονται και στην Πάρνηθα.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές της χώρας μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live από τον Παρνασσό

Δείτε live από την Βασιλίτσα

Δείτε live από το Νεραϊδοχώρι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live από το Περτούλι

Δείτε live από τη Σαμαρίνα

Δείτε live από το Μέτσοβο

Δείτε video και φωτογραφίες από τα χιονισμένα τοπία:

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο θα έχουν την τύχη να αντικρίσουν όσοι επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες το Μαίναλο, καθώς τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι το χιόνι έφτασε κατά τόπους τα δέκα εκατοστά.



Ορεινή Κορινθία

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας στην ορεινή Κορινθία.

Φθιώτιδα

Το Γαρδίκι Ομιλαίων του Δήμου Μακρακώμης «ντύθηκε» στα λευκά, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη του Χειμώνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας, τόνισε ότι «το επαρχιακό δίκτυο παραμένει χωρίς προβλήματα και οι χιονοπτώσεις σημειώνονται σε υψόμετρα γύρω και πάνω από τα 1.000 μέτρα».

Για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, υπάρχουν σε ετοιμότητα σταθμοί με μηχανήματα και αλάτι για την ΕΟ Λαμίας – Δομοκού στη θέση «16», Λαμίας – Ιτέας στον Μπράλο και στο «51», Λαμίας – Καρπενησίου στον Τυμφρηστό και στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, στο Πολύδροσο.

Τα χιόνια δεν έλειπαν και από τον Παρνασσό

Το χιονοδρομικό κέντρο του  Παρνασσού και ο δρόμος προς τον Αθανάσιο Διάκο και την Καστριώτισσα στην ορεινή Φωκίδα, «ντύθηκαν» στα λευκά, ολοκληρώνοντας έτσι το σκηνικό του χειμώνα.

Χιονοδρομικό κέντρο Βελούχι

Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν το πρωί της Παρασκευής στο χιονοδρομικό κέντρο.

Βασιλίτσα

Στα λευκά και το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα, όπου σε υψόμετρο 1.800 μέτρων το έχει «στρώσει».

Έρχονται χιόνια σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα

Ο καιρός σιγά σιγά άρχισε να δείχνει το αυθεντικό -για την εποχή- πρόσωπό του μετά το μεγάλο ανοιξιάτικο διάλειμμά του. Η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία έχει ήδη γίνει αισθητή σε αρκετές περιοχές, φαίνεται πως θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Όπως δείχνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα, σημαντική μεταβολή στις καιρικές συνθήκες θα έχουμε το Σαββατοκύριακο, καθώς στα δυτικά, κεντρικά και νότια αναμένεται συννεφιά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα και εξασθενημένα, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα με σχετικά καλύτερο καιρό. Η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά, ενώ η πτώση αυτή θα συνεχιστεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στα ορεινά της χώρας πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί κάνει αρκετό κρύο. Τα τελευταία 48ωρα κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου έπεσε η θερμοκρασία στα βόρεια ορεινά. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το θερμόμετρο έδειξε στη Βωβούσα Ιωαννίνων -3.8 βαθμούς, στον Νέο Καύκασο Φλώρινας -3.7 βαθμούς, στην Κοιλάδα Κοζάνης -3.4 βαθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης -2.9 βαθμούς και στην Πτολεμαΐδα -2.9 βαθμούς Κελσίου.

Το αίτιο των επικείμενων έντονων χιονοπτώσεων που περιμένουμε στα ορεινά αλλά και των βροχοπτώσεων στα πεδινά από αύριο έως και την Κυριακή είναι η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τις Βαλκανικές χώρες και η δημιουργία του αβαθούς και στάσιμου βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο πέλαγος.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα δεχτεί η οροσειρά της Πίνδου από τα 800 έως και τα 1.200μ. υψόμετρο (νοητά από Βορρά προς Νότο από Ήπειρο έως και δυτική Στερεά Ελλάδα), όπως επίσης χιόνι θα πέσει στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου από τα 1.200-1.400μ. υψόμετρο και άνω. Βροχοπτώσεις περιμένουμε σε Πελοπόννησο, δυτική-κεντρική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία, στα νησιά του Ιονίου και σε περιοχές της Κρήτης.

Χιονόπτωση το Σάββατο

Το Σάββατο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για έντονα φαινόμενα σε περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στους ορεινούς όγκους της χώρας καθώς και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (π.χ. Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη).

Βροχοπτώσεις το Σάββατο

Σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο από το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο. Στο Ιόνιο, οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ το Σάββατο, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή. Πολύ ενισχυμένοι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν και σε όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα.

Χιονόπτωση την Κυριακή

Την Κυριακή οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν και να επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα, με τα  φαινόμενα να είναι πιο έντονα στα ανατολικά και νότια τμήματα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε νότιους.

Βροχόπτωση την Κυριακή

Στα νησιά του Ιονίου, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στα νησιά του ανατολικού, βαθμιαία του βόρειου Αιγαίου, στις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες στη δυτική και κεντρική Στερεά και από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις 7-8 και πιθανώς 9 μποφόρ.

Ο καιρός στην Αττική τις επόμενες ώρες 

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού και στην πρωτεύουσα ήδη από τις επόμενες ώρες, αρχικά με πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένο βοριά και στη συνέχεια με αρκετές βροχές.

Αναλυτικά:

Για την Παρασκευή αναμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, οι οποίες θα πυκνώσουν περαιτέρω και θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές. Έπειτα από μια μεγάλη παύση των φαινομένων, ο καιρός δείχνει να ξανακλείνει από το απόγευμα και να εκδηλώνονται ασθενείς τοπικές βροχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως το βράδυ στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα σε υψόμετρο άνω των 1.100-1.200μ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στα 3-5 μποφόρ και η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πυκνή συννεφιά περιμένουμε το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, η οποία προοδευτικά αναμένεται να δώσει παροδικές βροχές. Νωρίς το πρωί αναμένεται να χιονίσει στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα πάνω από τα 1.100μ., όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις δείχνουν να περιορίζονται αυστηρά στις κορυφές των βουνών.

Για την Κυριακή περιμένουμε περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στον Νομό Αττικής με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας.

Πηγή video και φωτογραφιών: kozanimedia.gr, korinthostv.gr, lamiareport.gr, tvstar.gr
Πηροφορίες: Μeteoclub, Forecastweather, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,xalazi

Χάρτες: weather

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης