Ευθύνες της Περιφέρειας Κρήτης ζητούν να διερευνηθούν οι καταγγέλλοντες για το γηροκομείο στα Χανιά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, 12:55
Ευθύνες της Περιφέρειας Κρήτης ζητούν να διερευνηθούν οι καταγγέλλοντες για το γηροκομείο στα Χανιά

Ενδεχόμενες ευθύνες της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Χανίων για το γηροκομείο του «θανάτου» στα Χανιά ζητούν να διερευνηθούν οι οικογένειες των ηλικιωμένων που προχώρησαν στις καταγγελίες για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτό.

Επί 10 χρόνια, το  γηροκομείο λειτουργούσε χωρίς άδεια και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές κώφευαν στις καταγγελίες που έφταναν στα γραφεία τους. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων η  δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για το θέμα, η οποία το πρωί υπέβαλε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  στρεφόμενη ουσιαστικά σε βάρος της  Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπεριφέρειας Χανίων για τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά  τη λειτουργία του γηροκομείου.

"Μας έκαναν εντύπωση δηλώσεις της πλευράς των δικηγόρων του Γηροκομείου" ανέφερε σε δηλώσεις της η κ.Παπαδακη η οποία έχει περιγράψει τις συνθήκες που είχε δει τον πατέρα της στο γηροκομείο. «Μου έκρυβαν τον πατέρα μου, δεν με άφηναν να τον δω. Όταν τον είδα, έφριξα. Τον είχαν δεμένο σε μια καρέκλα, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Μου έλεγαν ότι ήταν απύρετος και σε καλή κατάσταση. Κάλεσα το ΕΚΑΒ και διαπίστωσαν ότι είχε 41 πυρετό και υποξυγοναιμία.

Έξω από τον Άρειο Πάγο, η δικηγόρος δήλωσε μεταξύ άλλων:"Οταν έγινε ο έλεγχος πριν λίγες εβδομάδες, βρέθηκαν 55 άτομα υπό την εποπτεία μιας και μόνο υπαλλήλου, κάτι που παραβιάζει σαφώς το νόμο. Πολλοί από τους γέροντες βρέθηκαν κλειδωμένοι στο υπόγειο. Πρόκειται για προφανείς παραβάσεις που δεν μπορεί να διαφεύγουν του ελέγχου της περιφέρειας.

Επίσης οι ύποπτοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αναφορές στις αρχές, ενώ υπάρχουν μηνύσεις, καταγγελίες κλπ ήδη από το 2009 και δεν μπορούν να παραβλεφθουν από την εποπτεύουσα αρχή.

Οι δικηγόροι των υπόπτων αναφέρονται και στο θέμα της πυρασφάλειας, οτι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δεν ανέδειξαν πρόβλημα. Πως γίνεται αυτό; Η μονάδα από το 2009 έως το 2019 λειτουργούσε χωρίς άδεια" ανέφερε, παραπέμποντας στις δηλώσεις των συνηγόρων της πλευράς της διοίκησης. 

"Αυτές οι δηλώσεις εύλογα μας θορύβησαν. Επίσης όταν οι συνήγοροι των υπόπτων κάλεσαν μάρτυρες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν στελέχη της περιφέρειας και της εποπτεύουσας αρχής. Μου φαίνεται εξαιρετικά παράδοξο να γίνονται δημόσιες δηλώσεις που διαψεύδονται παραχρήμα από έγγραφα, σε μια τέτοια υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος. 

Το στάδιο αυτό δεν είναι το στάδιο που λαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και το αίτημα υποβάλλεται χάριν εντυπωσιασμού. Οι ύποπτοι έχουν καταρτίσει κατάλογο με 148 μάρτυρες υπεράσπισης και ακόμα αδυνατούν να μας πουν τον αριθμό των νεκρών στο γηροκομείο", δήλωσε η κ. Παπαδάκη. 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, 13:10