Μάσκες τεραστίων διαστάσεων δόθηκαν στους μαθητές, κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα να προκληθεί αλαλούμ στις σχολικές αίθουσες, ενώ το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις και στο Twitter με τους χρήστες να… «στολίζουν» τους αρμόδιους.

Σήμερα, ειδικοί επιρρίπτουν ευθύνες σε… ειδικούς για το λάθος μέγεθος. Την ίδια ώρα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζητεί την παύση της παραγωγής των μασκών και οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή με βάση νέες προδιαγραφές ως προς τις σωστές διαστάσεις των μασκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη 1.500.000 μάσκες που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές ήταν σε λάθος μέγεθος, ενώ, όπως προκύπτει από την προκήρυξη για τις μάσκες, η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ήταν αυτή που έδωσε τις διαστάσεις για την κατασκευή των μασκών, με αποτέλεσμα τις εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες από αρκετά σχολεία.

Η παρτίδα πάντως δεν θα πάει… χαμένη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν σε μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας, δηλαδή των σχολικών τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει με περίπου 6.000.000 ευρώ την κατασκευή των μασκών για τους μαθητές, υποστηρίζουν ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα, καθώς δεν θα κατασκευαστούν νέες, αλλά θα διορθωθούν οι διαστάσεις όσων δεν έχουν παραδοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευθύνες επιρρίπτονται στον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών παρενέβη στον κ. Πρεζεράκο όταν κυκλοφόρησε η εγκύκλιος με τις διαστάσεις των μασκών, λέγοντας ότι τα μεγέθη αυτά δεν ανταποκρίνονται στις σωστές προδιαγραφές για τους μαθητές.

Το λάθος φαίνεται να έγινε στην… ασάφεια της ανακοίνωσης όσον αφορά το μέγεθος των μασκών. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας:

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

»Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Παρέμβαση στον κ. Πρεζεράκο έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εντοπίζοντας το λάθος με το μεγάλο μέγεθος. Ωστόσο η Επιτροπή δεν διόρθωσε τις διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρεθούν την πρώτη ημέρα στα σχολεία με μάσκες-γίγαντες.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στο θέμα με τις τεράστιες μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, παραδέχθηκε πως «υπήρξαν αστοχίες και έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να δοθούν στους μαθητές οι κατάλληλες μάσκες».

 

Τι γράφουν οι χρήστες του Twitter

 

Η ΚΕΔΕ ζήτησε τη διακοπή της παραγωγής των μασκών

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19».

Η προκήρυξη για τις μάσκες

Πώς δικαιολογήθηκε η εταιρεία που παρασκεύασε 500.000 μάσκες

Τη δική του άποψη για το αλαλούμ με τις μάσκες κατέθεσε, μιλώντας στο Open TV, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που κατασκεύασε 500.000 μάσκες, κ. Γ. Σταθόπουλος.

Ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε ότι «οι οδηγίες που δόθηκαν εξαρχής ανέφεραν ότι για τα παιδιά έως 10 ετών οι διαστάσεις πρέπει να είναι 10×18 και για άνω των 10 ετών, καθώς και για καθηγητές και δασκάλους 12×22. Το τελικό προϊόν είναι ούτως ή άλλως μεγάλο».

«Είχε σχολιαστεί και από εμάς το μέγεθος. Το είχαμε πει ότι είναι μεγάλες. Είχαν δοθεί μάλιστα δείγματα από όλους τους προμηθευτές. Εμάς δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε, αλλά να παράγουμε με συγκεκριμένες διαστάσεις».

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «σε εμάς αυτές οι διαστάσεις δόθηκαν. Από τη στιγμή που είχαμε δώσει δείγματα, τα οποία τα είδαν οι ειδικοί, δεν υπήρχε άλλο περιθώριο…Η οδηγία που έχουμε λάβει είναι από εδώ και πέρα να έχουν άλλες διαστάσεις οι μάσκες, οι οποίες θα μας γνωστοποιηθούν σήμερα. Οι υπόλοιπες μάσκες, που δεν έχουν παραδοθεί, θα διορθωθούν με τις καινούριες διαστάσεις. Αυτά δεν θα πληρωθούν από το ελληνικό κράτος, εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε».

Σύψας: Έφτιαξαν ένα εκατομμύριο μάσκες χωρίς να δοκιμάσουν ούτε μία

Ο καθηγητής κ. Σύψας σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι «ήταν χαμένοι στη μετάφραση… Αυτό δεν μεταφράστηκε σωστά και τελικά έβαλαν λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές -αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν φτιάξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μία να την έβαζα στο πρόσωπό μου» διευκρίνισε. Τέλος επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης