Στην επιβολή προστίμων σε εννέα επιχειρήσεις τροφίμων συνολικού ύψους 178.315 ευρώ προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σε δύο επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 67.570 ευρώ για ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλες παραβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ διοχετεύονταν σε βιομηχανίες γάλακτος της Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση και με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι Ελληνικής προέλευσης.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος συνεχίζονται με τη συνδρομή των συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, σε δύο εστιατόρια που διαπιστώθηκε νοθεία ελαιολάδου με σπορέλαια και προσθήκη σε αυτό παράνομης χρωστικής ουσίας επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 28.500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, υποχρέωση των καταστημάτων μαζικής εστίασης είναι η προμήθεια και χρήση εμφιαλωμένου ελαιόλαδου για επιτραπέζια χρήση, σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 4 της με αριθ. 91354/2017 Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) και γνήσιου ελαιόλαδου για την κουζίνα και όχι η προμήθεια νοθευμένου δήθεν «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου» σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις επιχειρήσεων τροφίμων αναφορικά με:

– Παραγωγή, διακίνηση, διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.

– Παραπλανητική επισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων.

– Μη τήρηση των απαιτήσεων της ειδικής νομοθεσίας που διέπει τα πρόσθετα τροφίμων και τα υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης