«Έφυγε» ένας θρύλος της Μάχης της Κρήτης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 10:58
«Έφυγε» ένας θρύλος της Μάχης της Κρήτης
Μια ιστορική προσωπικότητα για την Κρήτη κι ένας ήρωας της Αντίστασης, ο Θεόδωρος Καλλίνος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών.

Ο Θεόδωρος Καλλίνος ή Αμάρμπεης υπήρξε θρυλική μορφή για τη Μάχη της Κρήτης, καθώς ηγήθηκε ενός λόχου στον μοναδικό νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων στο νησί, τη Μάχη Κοψά.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις του, μόλις πάτησε το πόδι του στην Κρήτη, παρουσιάστηκε στον φρούραρχο και του ζήτησε να αναλάβει κάποιο τμήμα. Η απάντηση που έλαβε τον ξάφνιασε δυσάρεστα, του είπε ότι δεν υπάρχει τμήμα. Σε μία βδομάδα, λοιπόν, κατάφερε και οργάνωσε έναν λόχο από 150 με 160 Κρητικούς και όχι μόνο. Ξαναπήγε στον φρούραρχο, ο οποίος δεν πίστεψε αμέσως ότι είχε καταφέρει κάτι τέτοιο, και του ζήτησε όπλα. Με τα πολλά πήρε από την αποθήκη μερικά τουφέκια.

Δεν είχε περάσει πολύς καιρός όταν του ζητήθηκε να αναλάβει μια αποστολή, να φτάσει σε μια τοποθεσία από όπου θα είχε την δυνατότητα να καλύψει την ανατολική πλευρά του Ηρακλείου για αποβάσεις από αέρα και θάλασσα.

Ο Θεόδωρος Καλλίνος γεννήθηκε το 1914 στην Τσαριτσάνη της επαρχίας Ελασσόνας του νομού Λάρισας. Τον Σεπτέμβρη του 1935 έδωσε πετυχημένες εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

- Πολέμησε και δεν παραδόθηκε στο Οχυρό Κάλη στη γραμμή Ρούπελ.
- Εθελοντής Διοικητής Λόχου στη Μάχη της Κρήτης το Μάιο 1941.
- Έλαβε μέρος και ηγήθηκε στην αντίσταση κατά την εισβολή των Γερμανών στο ύψωμα του Κοψά, βορειοανατολικά του Ηρακλείου.
- Στρατιωτικός του Στρατηγείου Ανταρτών του ΕΑΜ Θεσσαλίας (11-11- 42).
- Στρατιωτικός του Αρχηγείου Βόρειας Θεσσαλίας (4-2-43), του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ (Ιούλιος ’43). Καπετάνιος της ΧVIης Μεραρχίας Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ και της ΧΙΙΙης Ρούμελης του ΕΛΑΣ (10-9-44).
- Διοικητής Ταξιαρχίας και Επιτελάρχης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1947-49.
- Πολιτικός Πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση το 1949-67 και στη Γιουγκοσλαβία το 1967-82. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1982, ίδρυσε την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
- Πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στα Μνημόνια και στη νέα γερμανική Κατοχή του 4ου Ράιχ.
- Κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη χθες, στον Άγιο Παντελεήμονα Καλαμαριάς.

Πηγή: cretalive

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 13:04