«Έφυγε» η Μαρίκα Μητσοτάκη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Μαΐου 2012, 07:31
«Έφυγε» η Μαρίκα Μητσοτάκη
Την τελευταία της πνοή άφησε στις 03.00 ξημερώματα η Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Η σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας λόγω παθήσεων που της είχαν προκαλέσει μεταξύ άλλων και κινητικά προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί. Στο πλευρό της βρισκόταν διαρκώς ο σύζυγός της αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας της.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μόλις ενημερώθηκε για το θάνατο της μητέρας της, επιστρέφει εσπευσμένα από την Κρήτη, όπου είχε μεταβεί για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Η ζωή της και η σχέση της με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου 1930 ήταν μητέρα της πρώην δημάρχου Αθηναίων και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της Β' Αθήνας, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας αποκτήσει συνολικά 13 εγγόνια.

Γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου, παντρεύτηκε τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το 1953. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη (δημοσιεύματα στον Τύπο, πολιτική αντιπαράθεση), καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών.Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή της το 1991 με τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με το σύζυγο της ήταν κάτοχοι μιας ιδιαιτέρως πλούσιας αρχαιολογικής συλλογής, η οποία και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000.

Η εισαγωγή της στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Μαΐου 2012, 10:47