Έφθασαν τα κουνούπια... αργούν οι ψεκασμοί!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012, 10:18
Έφθασαν τα κουνούπια... αργούν οι ψεκασμοί!
Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή εν όψει της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, οι πρώτοι ψεκασμοί κουνουπιών σε έδαφος και από αέρος στην Κεντρική Μακεδονία θα αρχίσουν με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα.

Ειδικό βάρος θα δοθεί σε περιοχές με μεγάλες υδάτινες επιφάνειες και εκτάσεις ορυζώνων, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία, οι οποίες αποτελούν εστίες κουνουπιών.

Η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο νομιμότητας που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έχουν σταλεί ήδη οι συμβάσεις των έργων καταπολέμησης κουνουπιών από τους φορείς των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Οι ψεκασμοί είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ), που υλοποιεί το πρόγραμμα, οι συμβάσεις αναμένεται να εγκριθούν σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. «Για πρώτη φορά οι επτά ενότητες της Περιφέρειας συντονίστηκαν, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει ταυτόχρονα, ωστόσο καθυστερεί το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έγκριση των συμβάσεων» τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΕΘ, Βασίλης Παπαβασιλείου.

Σημείωσε ότι οι ψεκασμοί θα γίνουν πρώτα σε περιοχές με μεγάλες υδάτινες επιφάνειες και εκτάσεις ορυζώνων, ενώ ανέφερε ότι σε όλες τις περιοχές υπάρχει εκτεταμένο πρόγραμμα τοποθέτησης παγίδων.

Οι παγίδες στήνονται για να ελεγχθεί η αναπαραγωγή των κουνουπιών καθώς και για να διαπιστωθεί αν τα κουνούπια αυτά φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πηγή: makthes

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012, 10:35