Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο βυζαντινός οικισμός της Μαξιμιανούπολης, στη Ροδόπη, ο οποίος με μέριμνα των αρμοδίων φορέων θα μπορούσε να αναδειχθεί και να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Μετά από καταγγελία της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης για την Υγεία και το Περιβάλλον στην εφ. Φωνή της Ροδόπης, δημοσιογράφοι της εφημερίδας επισκέφτηκαν την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν παντελής εγκατάλειψη της περιοχής. Αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους που βρίσκονται εντός της Μαξιμιανούπολης. Πεταμένα σκουπίδια δίπλα στον περιφραγμένο παλαιοχριστιανικό ναό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία,  το φρούριο του οικισμού χρησιμοποιείται ακόμα και ως αγροτικός δρόμος!

Παρόλου που υπάρχει φύλακας ο οποίος αμείβεται κανονικά για την φρούρηση του ναού, ο καθένας μπορεί να εισέλθει με μεγάλη άνεση εντός αυτού, καθώς η περίφραξη του ναού αποτελείται από σύρμα και μια καγκελόπορτα, ύψους 2 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όλα αυτά τα έργα έγιναν με κονδύλια τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί σύμφωνα με τις σχετικές πινακίδες που υπάρχουν στον παλαιοχριστιανικό ναό. Στη μία πινακίδα (παλαιότερη προφανώς καθώς βρίσκεται πεταμένη) αναφέρεται ότι το εγκεκριμένο κονδύλιο για την «Αποκάλυψη – Στερέωση και Ανάδειξη Περίκεντρου Ναού Μαξιμιανουπόλεως» ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ με χρηματοδότηση 75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς πόρους.

Στη δεύτερη πινακίδα (νεότερη προφανώς καθώς βρίσκεται πάνω στην καγκελόπορτα) αναφέρεται ότι το εγκεκριμένο κονδύλιο για το ίδιο ακριβώς έργο ανέρχεται στο ποσό των 119.000 ευρώ και χρηματοδότηση κατά 80% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 20% από εθνικούς πόρους και με ημερομηνία περαίωσης του έργου την 31.12.2008.

Το πού ξοδεύτηκε συνολικά το ποσό των 229.000 ευρώ… είναι απορίας άξιο, καθώς τα μόνα έργα που προαναφέραμε ήταν μια πρόχειρη περίφραξη του παλαιοχριστιανικού ναού και δύο σκαλωσιές.

«Θάβουν» τον πλούτο και την ιστορία της Ροδόπης

Μήπως οι υπεύθυνοι φορείς της Ροδόπης, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ μέχρι τη Νομαρχία Ροδόπης και το Δήμο Σώστη στον οποίο ανήκει ο οικισμός θα έπρεπε να μεριμνύσουν για την ανάδειξη του χώρου;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης