Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις εργατικών συνδικάτων και φορέων κατά της πολιτικής των Μνημονίων, με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα σε τέσσερα σημεία.

Οι προετοιμασίεςΤο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποκλείστηκε από νωρίς το μεσημέρι, με περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς να επιτηρούν πολλά σημεία της πόλης.

Τα συλλαλητήρια που ξεκίνησαν μετά τις 18.00 αναπτύχθηκαν σε τέσσερα μέτωπα και συγκεκριμένα: στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ), στην Καμάρα (οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) και στην πλατεία Αγίας Σοφίας (επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πορεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ συμμετείχαν ο αρχηγός της ΑξιωματικήςΣτο άγαλμα του Βενιζέλου Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Προσυγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία και ειδικότερα: στην οδό Κολόμβου οι διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο Συντριβάνι το «Μπλοκ της Άμεσης Δημοκρατίας» και στο κτήριο της ΕΡΤ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Μικροτένταση στην Καμάρα – Προσαγωγές και συλλήψεις

Μικροένταση σημειώθηκε περίπου στις 21.00 το βράδυ, στο ύψος της Καμάρας, όταν συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες και μπουκάλια προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με κρότου-λάμψης, αλλά και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Ακολούθησε κυνηγητό στα στενά, κοντά στη Ροτόντα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 109 προσαγωγές, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Λίγο μετά τις 21.00 και μετά το πέρας των συλλαλητηρίων, ξεκίνησε συναυλία έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού, με τη συμμετοχή του Αγάθωνα, του Γιώργου Καζαντζή, του Παναγιώτη Καραδημήτρη, του Χρήστου Κολοβού, του Σάκη Λάιου, του Γιάννη Μήτση, της Έλσας Μουρατίδου, του Δημήτρη Νικολούδη, του Πάρι Παρασχόπουλου, του Δημήτρη Σφίγγου, της Ανθής Τατσιούλη, του Γιάννη Τσολακίδη και της Μαρίας Φωτίου.


(Το «παρών» στα συλλαλητήρια έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας)

Εκλογές άμεσα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του προσερχόμενος στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ήρθε σαν κλέφτης» και εγκαινίασε την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και τού καταλόγισε «πρωτοφανές πλεόνασμα κυνισμού, αλαζονείας, ψεύδους και υποκρισίας».

«Ο πρωθυπουργός νομίζει ότι επειδή εξαπάτησε μια φορά τον ελληνικό λαό στις περσινές εκλογές, μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση, θα μπορεί να το κάνει διαρκώς. Ήρθε, λοιπόν, σήμερα σε μία πόλη που ‘βουλιάζει’ στα λουκέτα, στην ανεργία, στη φτώχεια, στην ανασφάλεια και μίλησε για επιτυχία, για τέλος των μνημονίων και για πρωτογενές πλεόνασμα. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά για πρωτοφανές πλεόνασμα κυνισμού, αλλαζονείας, ψεύδους και υποκρισίας.

Όμως δεν τον πιστεύει πια κανείς. Ακόμη και οι δικοί του άνθρωποι, που βρέθηκαν σήμερα να χειροκροτούν βαριεστημένα στην αίθουσα της Διεθνούς Έκθεσης, που σαν τον κλέφτη ήρθε σήμερα να την εγκαινιάσει, αποφεύγοντας ακόμα και τους δημοσιογράφους. Το μόνο από όσα λέει, όμως, που είναι αλήθεια είναι ότι επιθυμεί να εξαντλήσει τον χρόνο του στην καρέκλα της εξουσίας, εξαντλώντας όμως τις τελευταίες απαντοχές του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό, όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει ή να φύγει, αν δεν τη διώξει ή δεν τη ρίξει ο ίδιος ο λαός, με τις αντιστάσεις του, με τη δράση του, με τις κινητοποιήσεις του” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ας μην μείνει, λοιπόν, κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση. Ας ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε έναν αγώνα για να βρεθεί δημοκρατική διέξοδος στο δράμα που ζει ο λαός μας τρία χρόνια τώρα. Εκλογές άμεσα για να βρεθεί διέξοδος, με την κονωνία όρθια και τη χώρα κυρίαρχη» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μετά τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την ΕΡΤ3, όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν το απεργιακό τους πρόγραμμα.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματά τους και παρουσίασε τη θέση του κόμματος του για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με το ίδιο όνομα, με άλλη διοίκηση και άλλο θεσμικό πλαίσιο, με αξιοκρατία. «Το ότι υπερασπιζόμαστε τη δημόσια τηλεόραση δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε όλα όσα έκαναν οι κυβερνήσεις στη δημόσια τηλεόραση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και είπε πως με το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση έδωσε ένα «δωράκι» στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη στο κανάλι.


(Αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο)


(Οι παραγωγοί πέταξαν στον δρόμο ντομάτες και εσπεριδοειδή…)

Μέλη και υποστηρικτές του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου την κεντρική ομιλία προς τους συγκεντρωθέντες απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, ενώ χαιρέτισαν – μεταξύ άλλων – εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, του κλάδου των εργαζομένων σε εμφιαλωμένα ποτά κ.ά.

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Ε.Γ. του ΠΑΜΕ κάλεσε την εργατική τάξη να μην δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί ανάκαμψης της οικονομίας και πρόσθεσε ότι «ως ΠΑΜΕ είμαστε αισιόδοξοι ότι η εργατική τάξη, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες θα τα ξεπεράσει, θα οργανωθεί και θα ανατρέψει όλες τις κυβέρνησεις και αυτή {…} για να μπορέσει να φτιάξει ένα μέλλον όπως της αξίζει».


(Διαμαρτυρία για την πώληση της ΕΥΑΘ)


(Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ)

Μιλώντας από το βήμα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Ταραμπουλίδης επεσήμανε – μεταξύ άλλων – τη λιτότητα, την αύξηση της ανεργίας, τις πολιτικές της διαθεσιμότητας και των απολύσεων και μίλησε για λανθασμένες πολιτικές εξαθλίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας και της ΕΡΤ.

«Είναι καιρός, η τρόικα και η κυβέρνηση να αλλάξουν τροχιά. Είναι καιρός για εμάς να αντιδράσουμε ακόμη πιο δυναμικά» είπε.

Για «ψεύτικες πρωθυπουργικές εξαγγελίες επιτυχίας που δεν πείθουν κανένα» έκανε λόγο, σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε πως «όσο ασκούνται αυτές οι πολιτικές δεν έχουμε δικαίωμα να σκύψουμε το κεφάλι».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν – μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι.


(Το πανό του ΣΥΡΙΖΑ)


(Διαμαρτυρία εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ)

Εκτός των απαγορεύσεων στάθμευσης σε όλη την περιοχή που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και τα πανεπιστήμια, από τις 14.00 ισχύουν και οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων που αποφάσισε η Τροχαία.

Τέλος, τον πλήρη αποκλεισμό σε όλο το μήκος της Λεωφόρου Νίκης και των οδών Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίου Δημητρίου, και των καθέτων Εθνικής Αμύνης, Αγγελάκη και Γ’ Σεπτεμβρίου, το κέντρο είναι απροσπέλαστο από την οδό Λαγκαδά ως την Γ’ Σεπτεμβρίου.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Σωτήρης Σκουλούδης, Θανάσης Μυλωνάς, Αντώνης Μπιδέρης, Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε επίσης:

Οι αριθμοί ευημερούν, ο κόσμος υποφέρει, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 11:57

Κλειστά τα ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 15:01

Θεσσαλονίκη: Ένταση με εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 11:41

Διαμαρτυρία εργαζομένων του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 11:24

Θεσσαλονίκη: 0,70 ευρώ ο καφές, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 11:13

Φρούριο η Θεσσαλονίκη, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 09:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης