Εγκαίνια του μουσείου Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013, 14:36
Εγκαίνια του μουσείου Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης οικίας του ιστορικού ηγέτη της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην οποία εδράζεται και το τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, το πρωί της Παρασκευής, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο και, παρουσία - μεταξύ άλλων - του γενικού προξένου της Τουρκίας, υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών και εκπροσώπων του Δήμου.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι κ.κ. Τσελίκ και Γεροντόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού προς τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια ακολούθησε η ξενάγηση στην οικία - μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται, αναφέροντας: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

«Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες», υπογράμμισε.

«Για το κτήριο αυτό εργάστηκαν ομάδες τεχνικών και από τις δύο χώρες και θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και στο μέλλον, πάνω σε άλλα σχέδια, να εργάζονται μαζί» σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για τη συνδρομή με τις άδειες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός εξωτερικών ο Άκης Γεροντόπουλος υπογράμμισε ότι «Εμείς, οι Έλληνες σεβόμαστε τη φιλία και τη συνεργασία των βαλκανικών λαών. Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν», ενώ εκ μέρους του Δήμου, στα εγκαίνια παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κ. Ζέρβας.Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013, 15:15