Φωτογραφίες: Απόστολος Μαρούσης

Έθιμα που προσφέρουν φαντασμαγορικό θέαμα  είχαν την τύχη να δουν από κοντά και φέτος όποιοι βρέθηκαν στους Φούρνους Κορσέων το βράδυ της Ανάστασης. Εκτός από τα πυροτεχνήματα που έκαναν τη νύχτα – μέρα οι επισκέπτες απόλαυσαν το στήσιµο και εν συνεχεία το κάψιµο του Σωρού αλλά και να γιορτινά μηνύματα που στέλνει κάθε χρόνο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η φωτισμένη πλαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έθιμο του Σωρού:

Κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο οι άντρες που αποτελούν την  «οµάδα του σωρού» επιστρατεύουν όλη τη µαστοριά τους για το καλύτερο δυνατό στοίβαγµα των κλαδιών.

Πλέκουν τους αγκαθωτούς θάµνους σφιχτά µεταξύ τους με στόχο να δηµιουργήσουν µια σταθερή βάση που ανυψώνεται διαρκώς.

Ο σωρός στοιβαγμένων κλαδιών παίρνει το σχήµα κόλουρου κώνου και ξεπερνάει σε ύψος τα 5 µέτρα.

Ο Σωρός από κλαδιά

Το έθιμο του σωρού αποτελεί µια πολύ παλιά συνήθεια των Φουρνιωτών να µαζεύουν από τις θαµνώδεις λοφοπλαγιές πολλά ξύλα και κλαδιά, να τα συγκεντρώνουν σε ένα σημείο και τη στιγµή της Ανάστασης να τους βάζουν φωτιά.

Η σκοτεινή πλαγιά που γεμίζει φως και εκπέμπει γιορτινά μηνύματα

Λίγο μετά την Aνάσταση οι άνδρες του χωριού πηγαίνουν στην πλαγιά και ανάβουν ένα- ένα τα τενεκεδάκια, που είναι εκεί τοποθετηµένα στο σημείο από νωρίς. Η σκοτεινή πλαγιά γεμίζει φως από τα αναµµένα τενεκεδάκια που σχηµατίζουν δυο πελώρια φλογισµένα γράµµατα, «Χ» και «Α» (Χριστός Ανέστη), αλλά και την ελληνική σημαία. 

Μόλις οι καμπάνες χτυπήσουν γιορτινά για να στείλουν σε όλους το μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού βαρελότα, κροτίδες και δυναµίτες, ριπές όπλων και βεγγαλικά δονούν την ατµόσφαιρα και σχηµατίζουν πελώριες, φωτεινές και πολύχρωµες οµπρέλλες στον ουρανό. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης