Εν μέσω σπαραγμών συνεχίστηκε σήμερα η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, για την υπόθεση δολοφονίας του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη στα Ανώγεια, τον Απρίλιο του 2017.

Από τη μία η μάνα του άτυχου 23χρονου με το πορτρέτο του νεκρού παιδιού της και το ματωμένο μπουφάν στα χέρια να ζητά δικαίωση, κι από την άλλη οι γυναίκες της οικογένειας των δραστών να κατηγορούν τους Στρατάκηδες για την αιματοχυσία και την δική τους “εξορία” μετά το συμβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές οι εικόνες συνέθεσαν το σκηνικό της σημερινής τρίτης ημέρας της δίκης για την αιματηρή συμπλοκή.

Τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι, καλούνται να αποφανθούν για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα και πώς, καθώς έξι μέλη δύο οικογενειών κτηνοτρόφων αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυροβολισμούς, με το κατηγορητήριο να μην κάνει διάκριση ανάμεσα σε θύτες και θύματα.

Στη συμπλοκή τραυματίστηκε θανάσιμα ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης, ενώ κατηγορούμενοι για οπλοχρησία, οπλοκατοχή αλλά και απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι οι δύο αδελφοί του και ο πατέρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εδώλιο κάθονται ακόμα δύο μέλη της άλλης οικογένειας, κατηγορούμενοι και προφυλακισμένοι για την δολοφονία του Μανώλη. Σύμφωνα με την δική τους εκδοχή, οι Στρατάκηδες τους είχαν στήσει ενέδρα. Αντίθετα, η πολιτική αγωγή υποστηρίζει πως έπεσε σε ενέδρα.

Πάντως, στη συμπλοκή χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές βαρύς οπλισμός με πιστόλια και καλάσνικοφ.

Σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν συγγενικά πρόσωπα των δυο οικογενειών (που σημειωτέον έχουν συγγένεια μεταξύ τους) προσπαθώντας να ρίξουν φως στα αίτια και τις συνθήκες του συμβάντος.

Όπως ειπώθηκε, οι μεταξύ τους διαφορές που είχαν οδηγήσει στα πρόθυρα αιματηρής συμπλοκής το καλοκαίρι του 2015 αφορούσαν τα βοσκοτόπια στα Ανωγειανά Όρη.

Η δίκη διεκόπη στις 3 περίπου το μεσημέρι και θα συνεχιστεί την Παρασκευή με δύο ακόμα μάρτυρες και τις απολογίες των κατηγορούμενων.

Σημειωτέον ότι θα χρειαστεί ξεχωριστή ημέρα για τις αγορεύσεις των δικηγόρων, καθώς είναι οκτώ συνολικά.



Ειρήνη Στρατάκη: «Πώς να ζήσω;»

Τραγική φιγούρα η μητέρα του Μανώλη Στρατάκη δύο εκ των κατηγορουμένων, η οποία ζήτησε να “λάμψει η αλήθεια” για να δικαιωθεί -όπως είπε- η ψυχή του παιδιού της. “Κλαίω και οδύρομαι. Πώς να ζήσω, πώς να επιβιώσω μετά απ’ αυτήν την καταστροφή που συνέβη στην οικογένειά μας;” είπε.

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της κατάθεσής της, κρατούσε στα χέρια το ματωμένο μπουφάν που φορούσε ο νεκρός εκείνη την ημέρα και έδειξε στο δικαστήριο τις τρύπες από τους πυροβολισμούς.

«Έχουμε γίνει πρόσφυγες»

Την ευθύνη στην οικογένεια Στρατάκη έριξαν από την πλευρά τους οι δυο κόρες του πρώτου κατηγορούμενου (και αδελφές του δεύτερου). Σύμφωνα με την δική τους εκδοχή, οι Στρατάκηδες ήταν προκλητικοί, βόσκοντας τα ζώα τους σε περιοχές που ήταν δικές τους (βάσει προφορικής νομής που γίνεται μεταξύ κτηνοτρόφων).

Όπως είπαν, όλη η οικογένεια έχει εγκαταλείψει τα Ανώγεια υπό το φόβο βεντέτας και είναι πλέον “πρόσφυγες” σε διάφορα μέρη της Κρήτης.

Έκκληση για ψυχραιμία

Πάντως, η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε με ηρεμία και χωρίς προβλήματα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με το κλίμα να παραμένει έκρυθμο.

Στο τέλος και ενόψει των αυριανών απολογιών, ο πρόεδρος ζήτησε από τα ακροατήριο να δεχθεί με ψυχραιμία ό,τι κι αν ακουστεί.

Πηγή: zarpanews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης