Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην Πάτρα όταν κατέρρευσε η στέγη ενός παλιού και ετοιμόρροπου κτιρίου στο παλιό λιμάνι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 25χρονος Αλγερινός μετανάστης.Όμως κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης σηκώθηκε σκόνη αμιάντου, γεγονός το οποίο προβληματίζει την ιατρική κοινότητα για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, το zougla.gr μίλησε με επιστήμονες οι οποίοι ανέφεραν πως θα πρέπει άμεσα η περιοχή να απομονωθεί και ειδικά συνεργεία να ελέγξουν τον χώρο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως όπως αποκάλυψε η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, πριν από τρεις μήνες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, καθηγητής Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, είχε στείλει έγγραφο – καταγγελία για το συγκεκριμένο κτίριο στην εισαγγελία περιβάλλοντος Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τη δήλωσή του:

Ο καθηγητής μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως στην επιστολή του αυτή είχε επισημάνει την επικινδυνότητα από τον αμίαντο που περιείχε το οικοδόμημα. 

Nίκος Διαλυνάς: Στη δικαιοσύνη στοιχεία για αμίαντο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Ο έγκριτος ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ανέφερε πως διαθέτει στοιχεία για καρκινογόνο αμίαντο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο ίδιος σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, καθηγητή Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη όλα αυτά τα ντοκουμέντα διότι όπως ισχυρίζονται, κινδυνεύουν άμεσα πολίτες οι οποίοι εκτίθενται στο καρκινογόνο υλικό. Μάλιστα όπως αποκάλυψε υπάρχει ακόμα και δικαστική αίθουσα στην οποία εμπεριέχεται το επίμαχο επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία υλικό.

Ακούστε τι αποκαλύπτει στο zougla.gr:

Συνεργείο του Δημόκριτου στην Πάτρα για τον καρκινογόνο αμίαντο

Τελικά το Σάββατο το πρωί συνεργείο από τον Δημόκριτο εξειδικευμένο στον αμίαντο, έφθασε στην Πάτρα. Με την συνδρομή ειδικού μηχανήματος έκανε μετρήσεις για τα ποσοστά που διοχετεύθηκαν από το καρκινογόνο υλικό στην ατμόσφαιρα. Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται «σχίζουν» τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν.

Ακούστε τι δηλώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου Νίκος Κατσαρός για το συμβάν:

Το τραγικό συμβάν θα μπορούσε μάλιστα να είχε αποφευχθεί αν οι αρμόδιες αρχές είχαν λάβει υπόψιν τους εδώ και δύο χρόνια τις καταγγελίες που είχαν γίνει για το κτίριο το οποίο είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό του 2008 με αποτέλεσμα να κριθεί επικίνδυνο. Μάλιστα από το 2015 το υπόστεγο είχε πάρει κλίση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την επικινδυνότητα στην εν λόγω περιοχή εκατοντάδες πολίτες στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους ενώ στο κτίριο που ήταν ετοιμόρροπο κρατούνταν μετανάστες και στους ίδιους χώρους βρισκόταν φυλάκιο του Λιμενικού μέσα στο οποίο φιλοξενούνται δύο λιμενικοί. Το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο πριν από λίγο καιρό, ενώ τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής βγήκε η απόφαση για την κατεδάφισή του.

Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει την κατεδάφιση του κτιρίου

Από την πλευρά του ο δήμος Πατρέων είχε δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Τελικά ο δήμος κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, ενώ τόνιζε ότι η σκεπή ήταν από αμίαντο που είναι άκρως επικίνδυνος.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό του 25χρονου Αλγερινού ο οποίος κατά πληροφορίες βρέθηκε στο κτίριο προκειμένου να φορτίσει το κινητό του όταν σημειώθηκε η κατάρρευση.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο δήμος επισήμανε τις προσπάθειες που κατέβαλε έτσι ώστε το επικίνδυνο κτίριο να κατεδαφιστεί. Το αίτημα τελικά έγινε δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου του 2016 με υπεύθυνο για την κατεδάφιση τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών.

«Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.Θεωρούμε επίσης, επιτακτικά αναγκαίο ο ΟΛΠΑ να φροντίσει για την απομάκρυνση των υλικών του κτιρίου που κατέρρευσε», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Mε υπογραφή αντιδημάρχου ο χώρος παραχωρήθηκε για Λούνα Πάρκ 

Ωστόσο σύμφωνα με έγγραφο ντοκουμέντο το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το tempo24, φαίνεται πως ο δήμος Πατρέων, είχε παραχωρήσει το συγκεκριμένο κτίριο αμιάντου για εκμετάλλευση επιχείρησης Λούνα Πάρκ.

Το τίμημα για το στεγασμένο χώρο των 800 τ.μ, είχε οριστεί στα 1.500 ευρώ. Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει επίσης η ηλεκτροδότηση του χώρου από το δήμο, ενώ αναφέρεται σαφώς ότι πρόκειται για επιχείρηση λουνα παρκ.

(Με υπογραφή του αντιδημάρχου Παναγιώτη Μελά το έγγραφο παραχώρησης του στεγάστρου που κατέρρευσε εντός του χώρου του παλιού λιμανιού της Πάτρας τον οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος. Το tempo24.news φέρνει στο φως το έγγραφο της άδειας κατάληψης του χώρου για 4 μήνες, από 1-12-29014 1-4-2015) 

Διαβάστε επίσης:


   
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα για τους κατοίκους της Αχαΐας τα τοξικά απόβλητα της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ»

Παρέμβαση βουλευτών για τον καρκινογόνο αμίαντο στην παραλία Δρεπάνου Αχαΐας

Ανησυχία στην Αχαΐα μετά την αποκάλυψη για καρκινογόνο αμίαντο στην παραλία Δρεπάνου

Mε πληροφορίες από: patrastimes, tempo24, patratora, patrasTV

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης