Συστηματικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από την Οικονομική Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας σε ενεχυροδανειστήρια, ανταλλακτήρια χρυσού – αντικειμένων και άλλες επιχειρήσεις συναφών συναλλαγών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για τη διαπίστωση της νόμιμης λειτουργίας τους, τον εντοπισμό τυχόν φορολογικών ή/και άλλων παραβάσεων, αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Συνολικά, από τα μέσα του Ιανουαρίου έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, από κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν 730 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 71 παραβάσεις σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων, συνελήφθη το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα ένας 36χρονος, ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης με αντικείμενο την αγορά χρυσών κοσμημάτων και ασημένιων σκευών που εδρεύει στο Αιγάλεω και διατηρεί υποκατάστημα στους Αμπελόκηπους, για λειτουργία του υποκαταστήματος χωρίς άδεια, καθώς και για φορολογικές παραβάσεις που προέκυψαν από τη λειτουργία του.  Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι, εκτός του ότι λειτουργούσε το υποκατάστημα χωρίς την απαραίτητη γνωστοποίησή του στις Αρχές, κατείχε, επιπλέον, αθεώρητο το ενιαίο βιβλίο, ενώ δεν καταχωρούσε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες τις συναλλαγές με τους πολίτες.  Επίσης, από τον φορολογικό έλεγχο προέκυψε η μη έκδοση τουλάχιστον ενός τιμολογίου αγοράς αγαθών και η μη απόδοση τελών χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ Ο.Γ.Α..

Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, σε βαθμό πλημμελήματος, να αφορούν στις διατάξεις του ν. 2523/97 «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις», του π.δ. 186/82 «Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων», καθώς και της υπ’ αριθ. 5Α/2011 Αστυνομική Διάταξη «που αφορά στη λειτουργία των Ενεχυροδανειστηρίων κ.λπ.».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκαν 10 παραβάσεις στις περιοχές των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Αιγάλεω και Παλλήνης, οι οποίες αφορούσαν τη μη υποβολή αναγγελίας άσκησης επαγγέλματος, τη μη τήρηση του προβλεπόμενου βιβλίου, τη μη υποβολή του σχετικού Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), την απασχόληση ανασφάλιστου υπαλλήλου και τη μη διατήρηση αγορασθέντων αντικειμένων για το απαραίτητο χρονικό διάστημα στο κατάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας και των κατά τόπους περιφερειακών Υπηρεσιών Ασφάλειας, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματοποιούνται με τη συνδρομή ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε., καθώς διερευνώνται οι περιπτώσεις παράνομων συναλλαγών (κλεπταποδοχή, παράνομη εμπορία χρυσού και πολύτιμων λίθων κ.λπ.) και η φοροδιαφυγή.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις, σχηματίζονται δικογραφίες και συντάσσονται σχετικές εκθέσεις βεβαίωσης παραβάσεων, ενώ παράλληλα διενεργείται περαιτέρω φορολογικός έλεγχος σχετικά με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο τηλεφωνικό κέντρο της Οικονομικής Αστυνομίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο σημείο υποδοχής καταγγελιών. Ειδικότερα, οι πολίτες που επιθυμούν να καταγγείλουν την παράνομη λειτουργία ή τον αντικανονικό τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης των υποθέσεών τους, μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

• στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012
• στην ηλεκτρονική διεύθυνση καταγγελιών 11012@hellenicpolice.gr.

Διαβάστε ακόμη: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2012, 14:42

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης