Επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, τοπικών αρχών, της ισραηλιτικής κοινότητας και του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου, διπλωματών και ξένων επισήμων.

«Η δυστυχία που υπέστη η (ισραηλιτική) κοινότητά σας από Γερμανούς, στο όνομα της Γερμανίας, είναι αδιανόητη. Η σημερινή Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη των εγκλημάτων κατά του ισραηλιτικού και μη ισραηλιτικού πληθυσμού της Ελλάδας. Ακόμη και αν η γενιά μου δεν βαρύνεται με προσωπική ενοχή, αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας. Αυτό το κατασκότεινο κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ» τόνισε o κοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ, που παρέστη ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φροντίζουμε ώστε η μνήμη της καταστροφής και των εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων να παραμείνει άσβεστη στη σημερινή γενιά αλλά και στις επόμενες. Το οφείλουμε στα θύματα αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία κληρονόμησαν τη γερμανική ιστορία και θα πρέπει να ζήσουν με αυτή» συνέχισε ο κ. Ροθ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εξοκείλουν νέοι άνθρωποι προς τα άκρα επειδή δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια προοπτική για το μέλλον τους. Και αυτό το λέω συνειδητά εδώ στη Θεσσαλονίκη, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Το μέλλον βρίσκεται στο μυαλό και στα χέρια της νέας γενιάς».

«Αποτελεί χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεώτερες γενιές τα διδάγματα του ολοκαυτώματος» τόνισε, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. «Ας βροντοφωνάξουμε λοιπόν ένα ηχηρό ΟΧΙ. Όχι στους νοσταλγούς του σκοταδισμού, όχι στους οπαδούς της βίας και σε όλους εκείνους προπηλακίζουν και υβρίζουν τη δημοκρατία. Ας καταδικάσουμε με πάθος κάθε τέτοια πράξη και ας επαγρυπνούμε για να μην επαναληφθεί παρόμοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» συμπλήρωσε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε:«Αν θυμόμαστε για πάντα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας δεν θα χρειαστεί να θρηνήσουμε ποτέ ξανά».

Σε «όσα οφείλαμε να είχαμε κάνει» για την αποκατάσταση της μνήμης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα χρόνια από την απελευθέρωση από τη ναζιστική κατοχή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαβίδ Σαλτιέλ, αναφέροντας ότι τα θετικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση «δεν αφορούν το παρελθόν αλλά το μέλλον όχι μόνο των Εβραίων αλλά το μέλλον της ανθρωπότητας». «Όσοι νοσταλγούν τον φασισμό φανερά ή καλυμμένα δεν έχουν μάθει τι ακριβώς έκανε σε βάρος της Ελλάδας ο ναζισμός, οι οπαδοί του και οι θαυμαστές του» πρόσθεσε ο κ. Σαλτιέλ. «Θα μας ξυπνήσουν άραγε οι ακροδεξιές υποψηφιότητες για τους δήμους και τις περιφέρειες στη χώρα μας;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Βενιαμίν Αλμπάλας, εκφράζοντας παράλληλα και τον προβληματισμό του για φαινόμενα νεοναζισμού και αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας «που δυστυχώς βρίσκονται σε έξαρση τελευταία σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον υψηλό συμβολισμό της Θεσσαλονίκης για τους Εβραίους όλου του κόσμου και στις στενές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρέσβης του Ισραήλ Αριε Μέκελ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «που στέλνει αποφασιστικό μήνυμα ενάντια σε φαινόμενα εξτρεμισμού, αντισημιτισμού και ξενοφοβίας».

«Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε πάντα ότι η γενοκτονία των Εβραίων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα όχι μόνο κατά των ίδιων των Εβραίων, αλλά και κατά της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στις ενέργειες που έχουν γίνει στον δήμο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη μνημείων που συνδέονται με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μουσείου ολοκαυτώματος και την επικείμενη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας επίσης «την αποκατάσταση της ιθαγένειας όχι μόνο στους Έλληνες επιβιώσαντες του ολοκαυτώματος, αλλά και σε όσους από τους απογόνους τους το επιθυμήσουν, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, όποιας χώρας πολίτες κι αν είναι».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, εκπρόσωπος των τοπικών εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών, πρόξενοι ξένων χωρών κ.ά.

Στην τελετή στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στους Έλληνες Εβραίους αξιωματικούς και στρατιώτες που συμμετείχαν στον ελληνικό στρατό εκείνη την εποχή και πολέμησαν ενάντια στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης