Η δυναμική της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιίας αναδείχτηκε σε εκδήλωση με θέμα «Αμπέλι και κρασί στην Ελλάδα. Μια ζωντανή ιστορία χιλιετιών με πολύ μέλλον» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έδωσε το παρών με την ιδιότητα του οινοπαραγωγού και αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις και τη δυναμική που έχει η οινοποιία στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια, αν έμπαινε κάποιος σε ένα μπαρ, έβλεπε 10 να πίνουν σκληρά ποτά και έναν μόνο να πίνει κρασί. Σήμερα βλέπουμε 10 ανθρώπους να πίνουν ένα ποτήρι κρασί και τέσσερις να πίνουν σκληρά ποτά» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Επιπλέον, ανέφερε πως «πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δρόμοι του κρασιού», ενώ συμπλήρωσε στην ομιλία του πως «υπάρχει μια σαφής τάση για κατανάλωση και εκτίμηση του ποιοτικού κρασιού και όχι κατάχρηση αλκοόλ».

Ο σεφ της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Φωτιάδης τόνισε πως, ενώ η χώρα μας διαθέτει εκατοντάδες τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου, πολλές από αυτές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Από τη μεριά του, ο βιολόγος – ερευνητής Αναγνώστης Αργυρίου στάθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διασωθούν οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και διακεκριμένοι καθηγητές, με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιάννη Πίκουλα να κάνει μια αποτίμηση του παρελθόντος, προάγοντας το παρόν της αμπελοκαλλιέργειας. «Στη Μακεδονία έχουν ανασκαφεί οι περισσότεροι αρχαίοι αμπελώνες, 13 στον αριθμό. Ο πρώτος βρέθηκε τη δεκαετία του ΄80 στην Πέλλα» δήλωσε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το «ανασκαφικό υλικό έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί στιβαρή βάση για το παρόν της οινοποιίας. Πολλές χώρες παράγουν σήμερα κρασί και το προβάλλουν καλύτερα από την Ελλάδα, γεγονός που είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε. Αυτές οι ανασκαφές μπορούν να θωρακίσουν τη δική μας οινοπαραγωγή».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης