Αρχίζουν σήμερα το απόγευμα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης οι τριήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη των εκατόν σαράντα εννέα κατοίκων του χωριού, οι οποίοι στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 σφαγιάστηκαν από τους ναζί.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την 11η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης – με σημείο εκκίνησης την διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου – και τερματισμό την είσοδο του μαρτυρικού χωριού, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση ειδικού λευκώματος, με τίτλο: «70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκδοση έγινε σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα τραγικά γεγονότα της σφαγής στο μαρτυρικό χωριό, μαρτυρίες, ομιλίες από παλιότερες εκδηλώσεις, κ.α.

Αύριο, στις 7 το απόγεμα, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, στον τόπο του μαρτυρίου, συνεδρίαση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος και συναυλία της ορχήστρας του Σταύρου Κουγιουμτζή, στο Πέτρινο Γυμνάσιο του Χορτιάτη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, με την αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης