Η Ελληνική Αστυνομία με επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες (20 Οκτωβρίου) σε όλη τη χώρα, γιόρτασε την «Ημέρα της Αστυνομίας» και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην Ημερήσια Διαταγή του, μεταξύ άλλων, τόνισε :

«…Αναμφίβολα, η ημέρα αυτή, η Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Μνήμης του Προστάτη της Αγίου Αρτεμίου συμπυκνώνει, οριοθετεί, εξιδανικεύει και νοηματοδοτεί, σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού, την ιδανική σχέση μεταξύ Πολιτείας-Αστυνομίας-Κοινωνίας….

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

…Βιώνουμε ως μέλη του αστυνομικού Οργανισμού, τα αισθήματα της ικανοποίησης, της χαράς, της τιμής και της υπερηφάνειας, αποτέλεσμα της επίσημης αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς μας.
Αναλογιζόμαστε, παράλληλα, το χρέος και την ευθύνη μας έναντι της πατρίδας μας και της κοινωνίας και ανανεώνουμε την ισχύ του όρκου και τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα, με αποτελεσματικότητα, με ανθρωπιά και αυτοθυσία στις απαιτήσεις της θεσμικής μας αποστολής….
….Οφείλουμε, να υπερασπιστούμε τους λόγους για τους οποίους η Ελληνική Αστυνομία έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους βασικούς, αν όχι ο πιο βασικός παράγοντας εξασφάλισης της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής…

….Ο αγώνας είναι κοινός, η προσπάθεια συλλογική, ο στόχος αυτονόητος και αταλάντευτα σταθερός• η προστασία, η ασφάλεια, η υπεράσπιση της χώρας, της κοινωνίας, της δημοκρατίας.
Και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς• ανεξαρτήτως βαθμού, ρόλου ή θέσης υπό την οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του αστυνομικού Οργανισμού….
….Είμαι βέβαιος και διαβεβαιώνω όλους πως η Ελληνική Αστυνομία με ενισχυμένη την υπηρεσιακή της ετοιμότητα, με αναβαθμισμένη την εσωτερική της ποιότητα και με το προσωπικό της προσηλωμένο στο θεσμικό του ρόλο και την κοινωνική του αποστολή, θα συνεχίσει να υπηρετεί το αξιακό της πάνθεο με την ίδια αποφασιστικότητα, με τον ίδιο σταθερό βηματισμό, με τον ίδιο ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.

Με γνώση που μορφώνει και φωτίζει, με πίστη που ανυψώνει και θωρακίζει, με ευαισθησία που μετασχηματίζει ποιοτικά και εξανθρωπίζει, υπακούοντας όχι στο δίκαιο της πυγμής αλλά στην πυγμή του δικαίου, θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της Πολιτείας, στα μηνύματα των καιρών και στην κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και στις αγωνίες και στις ανάγκες των πολιτών.
Έτσι, με τη στήριξη της Πολιτείας και της κοινωνίας και τη συνεπή, συνεχή και αποτελεσματική προσπάθεια του προσωπικού της, θα μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να συνεχίσει και μέσα στην τρίτη Χιλιετία την ευέλπιδά της πορεία, με τον ίδιο αξιακό κώδικα, με την ίδια αυταπάρνηση και την ίδια αισιοδοξία.
Χρόνια πολλά.»

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Παρατίθενται σημεία από την ομιλία του:

«Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και την Ηγεσία της, για τη φιλότιμη και αποδοτική προσπάθεια που καταβάλλουν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Ενδεικτικά, θα επισημάνω τη διαλεύκανση της απαγωγής Λεμπιδάκη, με τον μεγάλο αντίκτυπο λόγω και της ασφαλούς επιστροφής του απαχθέντα στην οικογένειά του. Ωστόσο, είναι πολλές οι σημαντικές επιτυχίες του Σώματος, μερικές ακόμη πιο πρόσφατες, που αναδεικνύουν τη σοβαρή δουλειά που γίνεται.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον προσωπικών και επιχειρησιακών πιέσεων.
Προσωπικών, επειδή ως πολίτες υφίστανται κι αυτοί τις συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Επιχειρησιακών, επειδή αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης ως προς τις σημαντικές επιδράσεις της στην κοινωνία, με την συνεπαγόμενη ένταση των δυσκολιών στο πεδίο της Προστασίας του Πολίτη.
Υπό αυτή την έννοια, είναι προφανές ότι οι απαιτήσεις από εσάς είναι μεγάλες. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελληνική Αστυνομία και τα πεπραγμένα της προσεγγίζονται συχνά με κριτική, απαιτητική διάθεση, ως προς τις σχέσεις της με την κοινωνία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ως προς το γενικό επίπεδο ασφάλειας.
Πιστεύω ωστόσο, ότι κάτι λιγότερο θα την αδικούσε, ακριβώς επειδή ο ρόλος της είναι κρίσιμος και εξόχως ευαίσθητος. Η Ελληνική Αστυνομία είναι μέρος της γενικότερης συζήτησης για την πορεία του τόπου, δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της και δεν θα το κάνει. Κι αυτό ισχύει ή πρέπει να ισχύει και για τον κάθε έναν αστυνομικό ξεχωριστά.
Επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα που πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει μια ιδανική σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με τους πολίτες. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με το πλήρωμα ενός μικρού βαν, το οποίο χρησιμοποιείται περίπου ως ένα κινητό Αστυνομικό γραφείο.

Οι αστυνομικοί αυτών των Κινητών Μονάδων επισκέπτονται ορεινά χωριά, τις περισσότερες φορές με λιγοστούς και ηλικιωμένους κατοίκους, προσφέροντάς τους κάποιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής. Οι αστυνομικοί μου έλεγαν πόσο θερμά τους υποδέχονται οι κάτοικοι των χωριών, που τους ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα και πόσο απαραίτητη αισθάνονται οι ίδιοι την παρουσία τους εκεί. Αυτή είναι μια Αστυνομία συμφιλιωμένη με την αποστολή της και με τον κόσμο που προστατεύει. Δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό με την κοινωνία και εδραιώνει αβίαστα το αίσθημα ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι,

Το ζήτημα είναι φυσικά, πιο σύνθετο. Στον πυρήνα της πολιτικής σκέψης και πρακτικής μας βρίσκεται η δημοκρατία, με την έννοια της διαρκούς προσπάθειας για τη μείωση του χάσματος ανάμεσα στη βούληση του λαού και στην πραγματικότητα που βιώνει. Σε αυτό το πλαίσιο δρα και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί παρά να προσπαθεί να ευθυγραμμίζεται με το γενικότερο επίπεδο της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης, πάντοτε εντός των ορίων των δημοκρατικών αρχών.
Αναμφισβήτητα, όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας από την επικρατούσα κοινωνική αντίληψη, τόσο πιο αδύναμος είναι ο δεσμός της με την κοινωνία.
Σ’ αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι η κριτική, η οποία αν είναι και καλόπιστη μπορεί να βοηθήσει στη δουλειά σας. Το πρόβλημα είναι ότι η δράση της Αστυνομίας γίνεται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κι αυτό, βεβαίως, είναι αρνητικό.
Κλείνοντας επιτρέψτε μου τις εξής επισημάνσεις:

Θεωρώ ότι ο στόχος της Προστασίας του Πολίτη ξεκινά από τη ζωή του και την περιουσία του και φτάνει στα δικαιώματά του.
Πρόκειται για έναν στόχο που δεν μπορεί να κατατμηθεί.

Με την ίδια σπουδή που αναζητείται ο κοινός κλέφτης ή εξαρθρώνεται μια σπείρα ναρκωτικών, οφείλει η Ελληνική Αστυνομία να προσεγγίζει το ρατσιστικό έγκλημα και να υπερασπίζεται με τα μέσα που διαθέτει και στη βάση του θεσμικού πλαισίου, τις δημοκρατικές αρχές και τις κοινές αξίες δικαίου. Η βία κατά των μεταναστών, ο ανελέητος ξυλοδαρμός ανυπεράσπιστων ανθρώπων επειδή είναι αλλοδαποί, Ρομά ή απλώς διαφορετικοί, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από τα αστυνομικά όργανα.

Είναι σαφές ότι πάντα θα υπάρχουν ανάγκες σε μέσα και εξοπλισμό, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Με εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και με δεδομένο ότι θα εξαντλείται η προσπάθεια στήριξής του από την Πολιτεία, σας καλώ να υπηρετήσετε την μετάβαση της χώρας μας σε ένα ανώτερο στάδιο εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα.
Ευχαριστώ».
Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στον χαιρετισμό του επεσήμανε:
«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον απλό Έλληνα Αστυνομικό, που καθημερινά δίνει τη μάχη για την ασφάλεια του πολίτη. Τον Αστυνομικό που καταβάλλει άοκνες προσπάθειες, πολλές φορές υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Τιμούμε τον αστυνομικό που επιδεικνύει αυταπάρνηση και επαγγελματισμό. Και σε αυτό ακριβώς τον επαγγελματισμό επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας. Προσπαθούμε σε δύσκολες συνθήκες ώστε η Αστυνομία να λειτουργεί οργανωμένα, συντεταγμένα και μεθοδικά για να έχουμε αποτελέσματα, για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του. Οι Έλληνες Αστυνομικοί καθημερινά αποδεικνύουν ότι προσπαθούν για το καλύτερο.

Η αποτελεσματικότητα δεν φαίνεται μόνο στις μεγάλες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με πιο πρόσφατη την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, αλλά αποτυπώνεται και στα τελευταία στατιστικά, όπου φαίνεται η μείωση σε βασικούς δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών:
Μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, οι ληστείες σε σπίτια, οι αρπαγές τσαντών όπως και οι κλοπές – διαρρήξεις οικιών και καταστημάτων. Όπως αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών – σημειώστε ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος κατασχέθηκαν πάνω από 10 τόνοι κάνναβης – αλλά και η συμβολή στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Και βεβαίως η Αστυνομία οφείλει να μην κλείνει –και δεν κλείνει- τα μάτια σε περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, όπως προσφάτως στον Ασπρόπυργο, όπου οι δράστες εντοπίστηκαν και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη.
Για την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας. Η ασφάλεια στη δημοκρατία ισορροπεί με τις ελευθερίες και σε ένα ευνομούμενο κράτος υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές.
Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα ήπιο κλίμα, ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης, που είναι απαραίτητο για την επίλυση των προβλημάτων σε δύσκολες συνθήκες και μάλιστα όταν οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και σε πείσμα όσων μέχρι πρότινος συνειδητά επέλεγαν πρακτικές σκληρής καταστολής.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην Ευρώπη και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, γεγονός που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Η ασφάλεια αποτελεί αγαθό που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, αλλά και αποτελεί ισχυρή βάση, στην οποία μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη σε μια περίοδο, όπου η χώρα εξέρχεται από μια μακρόχρονη κρίση.
Τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία βρέθηκε αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα μας – όπως και πολλές άλλες στην Ευρώπη – κλήθηκε να διαχειριστεί μια μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Και οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε αλληλεγγύη απέναντι σε όσους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ταυτόχρονα, η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβάλλει στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατά τις κρίσιμες πρώτες ώρες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Είδαμε όλοι πώς λειτούργησαν και στις πυρκαγιές, που είχαμε φέτος και στις περιπτώσεις σεισμών σε νησιά μας, στη Λέσβο και στην Κω.
Θέλουμε μια Αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας. Μια Αστυνομία που ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και στελέχη που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους και την εκπαίδευσή τους, τη διαρκή μετεκπαίδευσή τους.
Αναγνωρίζουμε στην πράξη το δύσκολο έργο τους και γι’ αυτό δημιουργήσαμε 24ωρο μηχανισμό για την ψυχολογική υποστήριξη του αστυνομικού προσωπικού και των οικογενειών τους.

Δεν σταθήκαμε σε ρητορικές υποσχέσεις περί αξιοκρατίας, αλλά κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αναθεωρήσαμε τις αναχρονιστικές διατάξεις για τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις και τις άδειες και ικανοποιήσαμε χρόνια αιτήματα. Κατοχυρώνουμε την αξιοκρατία με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο γιατί εμείς πιστεύουμε και λειτουργούμε πέρα και έξω από κομματικές διαιρέσεις.
Υλοποιούμε την αναδιοργάνωση στην Ελληνική Αστυνομία όταν άλλοι απλώς περιορίζονταν σε εξαγγελίες και σχεδιασμούς επί σχεδόν μια 20ετία.
Εργαζόμαστε με σχέδιο και έχουμε την πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν παθογένειες μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες και πάντοτε, με τήρηση της νομιμότητας, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική στην υπηρεσία του πολίτη.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους υγεία, καθώς και προσωπική και οικογενειακή πρόοδο, όπως και να επιτελείτε το καθήκον σας με επιμονή, αυταπάρνηση και κοινωνική ευαισθησία.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε μετάλλια «Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας» σε εννέα αστυνομικούς, που διακρίθηκαν για έξοχες πράξεις και ειδικότερα:

• σε πέντε αστυνομικούς διότι τον Φεβρουάριο 2011, υπηρετώντας σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ήρθαν σε ένοπλη συμπλοκή με πέντε δράστες ληστειών τραπεζών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός από αυτούς,

• σε τέσσερις αστυνομικούς, διότι τον Νοέμβριο 2013, υπηρετώντας στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, συμμετέχοντας σε αστυνομική επιχείρηση σε ορεινή περιοχή του Γράμμου, κατάφεραν να εντοπίσουν τρεις υπηκόους Αλβανίας, επικίνδυνους δραπέτες από φυλακές της Αλβανίας, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα και να συλλάβουν τον έναν από αυτούς, ο οποίος αποπειράθηκε να πυροβολήσει εναντίον τους με πολεμικό τυφέκιο.

Προηγουμένως, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ως συμβολική έκφραση αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των Στρατιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγο (ΥΙ) Κωνσταντίνο Φιλιππάκη, στον Διευθυντή του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Υποστράτηγο (ΥΙ) Παναγιώτη Κοτιλέα, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού και 417 Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Ταξίαρχο (ε.α.) Χρήστο Κουτσογιαννόπουλο και στον Διευθυντή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Ταξίαρχο (Υ.Ι.) Γεώργιο Γιαννάκο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο Εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, η εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος “Το Ποτάμι”, Ζωή Αποστολοπούλου, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες” Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η εκπρόσωπος του Προέδρου της «Ένωσης Κεντρώων» Σύλια Λασπίτη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Δημήτριος Γκύζης, οι Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτριος Νομικός και Στέφανος Μπαξεβάνης, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, ο Εκπρόσωπος Μητροπολίτη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, Πρωτοσύγκελος κ. Γαβριήλ, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος “Νέα Δημοκρατία”, βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπρόεδρος του κόμματος “Ανεξάρτητοι Έλληνες” Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Γεώργιος Πατούλης, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Πανούσης, η Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους Παναγιώτης Παππάς.
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, επίσης, ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, οι ζωγράφοι Αλέκος Φασιανός, Γεώργιος Σταθόπουλος, και Ιωάννης Αδαμάκης, η τραγουδίστρια Κατερίνα Σκρέκη, οι ηθοποιοί Τιτίκα Σαριγκούλη και Κάρμεν Ρουγγέρη, καθώς και ο Μανώλης Γλέζος.

Επιπρόσθετα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συμμαχία για την Ελλάδα» Γεώργιος Καλούδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, καθώς και Διοικητές – Διευθυντές εταιρειών, επιχειρήσεων και οργανισμών της χώρας.
Παράλληλα, εκ μέρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρέστησαν ο Γενικός Διευθυντής Δημήτριος Πρωτοψάλτου, ο Διοικητικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Δεμέναγας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Μυλωνόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης, με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.Ε.Θ.Α. & Αρχηγός Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός Γ.Ε.Α., Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Νικόλαος Καφετζής, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος (Π.Σ.) Ιωάννης Βασιλειάδης, Υπαρχηγός Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος (Π.Σ.) Σωτήριος Τερζούδης και ο υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Λιούκας.

Επιπλέον, παρέστησαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου του Σώματος, επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος, εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από Διευθύνσεις Κλάδων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης Πρόεδροι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων και εκπρόσωποι Ομίλων Φίλων Αστυνομίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Υπηρεσία Μουσικής και τη χορωδία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται, ότι οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας, περιελάμβαναν και άλλες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως η συγκέντρωση σε πανελλαδικό επίπεδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών ελλείψεων των παιδιών, που στηρίζονται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την Τράπεζα αίματος του Σώματος. Οι μισές από τις φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν, θα διατεθούν σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία.

Επίσης, μέχρι χθες (20 Οκτωβρίου) στον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και γλυπτικής με έργα του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ).

Τέλος, χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και προχθές Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασίας και περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αρτεμίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης