Περίοπτη θέση στα χωριά της Θεσσαλίας κατέχει ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής ή της Παναγιάς, όπως λέγεται κοινώς.

Όπως αναφέρει ο επιστημονικός συνεργάτης του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινάδων Καρδίτσας, ιστορικός -λαογράφος Κωνσταντίνος Πεσλής, στις Καμινάδες, μια αγροτική κοινότητα τον 19ο αιώνα και σε απόσταση αναπνοής από την Καρδίτσα, ανεγέρθηκε ο ναός που αφιερώθηκε στη θαυματουργό και ιαματική Ζωοδόχο Πηγή της Παναγίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, στη Θεσσαλία ήταν πολύ σύνηθες και με μεγάλη διάδοση, ιδιαίτερα στις αρχές του 19ου αιώνα λόγω και των μεγάλων λοιμών που ξέσπασαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι ναοί να αναγείρονται προς τιμήν Αναργύρων Αγίων ή της Ζωοδόχου Πηγής, είτε εξαιτίας κάποιου θαύματος είτε απαλλαγής της κοινότητας από μια λοιμώδη νόσο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων Καρδίτσας, θέλοντας να τιμήσει το πρόσωπο της Παναγίας και το θαύμα, διοργανώνει σήμερα και για τέταρτη φορά το πανηγύρι της Παναγίας ως σύλλογος μιας ιστορικής συνοικίας και με έντονη κοινοτική συνείδηση και ταυτότητα, αυτή του «Καμινιώτη».

Ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να αναβιώσει και να συνεχίσει μια εθιμική κατάσταση, η οποία ήταν γεγονός στην Καρδίτσα αλλά και στη συνοικία των Καμινάδων μέχρι τη δεκαετία του 1960.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης