Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου στην Πάτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 05:40
Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου στην Πάτρα
Όπως είναι γνωστό, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Φεβρουάριο του 1994 (Ν.2193/94, ΦΕΚ 32/Α/94), καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Σωματείο «Φάρος Ποντίων Πατρών», εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον, τιμά τη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων και συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος-Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, εκδηλώσεις μνήμης με την παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της πόλης των Πατρών. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 9.30 π.μ. μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ αναπαύσεως των 353.000 ψυχών των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών, έως την πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου), στην οποία βρίσκεται και η προτομή του Μητροπολίτου Χρυσάνθου, τελευταίου Μητροπολίτου Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Εκεί, θα τελεσθεί Ιερό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, από τις αρχές και διάφορους φορείς.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν ως αποτέλεσμα, να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Παρουσίαση λευκώματος «Οι πόντιοι πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας»

Την Κυριακή 22 Μαΐου και ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (εντός του νέου λιμένα), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του λευκώματος, «Οι πόντιοι πρόσφυγες στο λιμάνι της Πάτρας».

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό λεύκωμα, που έχει εκδώσει ο Ο.Λ.ΠΑ. σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων Πατρών για να θυμηθεί αυτούς τους ανθρώπους, που ήλθαν, δημιούργησαν και άφησαν στην πόλη μας το στίγμα της επιχειρηματικότητας, της τεχνογνωσίας και της κοινωνικής αρχοντιάς τους.

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των ποντίων προσφύγων και στην αναγνώριση της σημαντικής συμβολής τους στην ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας, με σεβασμό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων και στην αναγνώριση των απογόνων τους. Τη μελέτη – επίβλεψη του λευκώματος έχει κάνει ο Ξενοφών Αργ. Παπαευθυμίου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016, 05:40